Danas, 7. srpnja, na konstituirajućoj sjednici trećeg saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske izabrano je novo vodstvo.

Predsjednik trećeg saziva Savjeta Vlade je Ivan Gugan, predstavnik hrvatske nacionalne manjine iz Mađarske, dok su potpredsjednici ovog savjetodavnog tijela Vlade: Milijana Glamuzina predstavnica za Bosnu i Hercegovinu, Jasna Vojnić predstavnica za hrvatsku nacionalnu manjinu, Goran Strniša predstavnik za europsko iseljeništvo te Zvonimir Aničić predstavnik za prekooceansko iseljeništvo.

Nakon završenog izbornog postupka, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas uputio je čestitke i riječi podrške novoizabranima te istaknuo: „Ova nova energija djeluje obećavajuće i  vjerujem da ćemo kvalitetno i uspješno surađivati u razvoju odnosa hrvatske države i hrvatskog naroda koji živi izvan njezinih granica – ciljevi su nam zajednički: osnaživanje hrvatskog identiteta kod najmlađih generacija, jačanje povezanosti, jačanje komunikacije i uspješna suradnja na novim projektima. Zajedno prepoznajemo izazove s kojima se hrvatski narod susreće u svijetu, od Bosne i Hercegovine, Srbije do Australije. Zajedno nalazimo rješenja. Tome nas uči i naša povijest – da smo i u nemogućim okolnostima uspjeli kada smo tako  zajedno radili i djelovali.“

Novi predsjednik Savjeta Ivan Gugan zahvalio je svim članicama i članovima na podršci, kao i na zajedništvu i entuzijazmu te naglasio: „Vjerujem da će put kojim smo krenuli još u prvom sazivu  Savjeta Vlade, a koji je nastavljen i u drugom sazivu, biti smjernica za nove ideje, te da ćemo svojim radom i zalaganjem pomoći Vladi Republike Hrvatske u provedbi politike, mjera i aktivnosti usmjerenih prema Hrvatima izvan domovine,  a na taj način ujedno i raditi na dobrobit svih Hrvata ma gdje živjeli.“ te dodao kako će nastaviti jačati svijest o nedjeljivosti globalne hrvatske obitelji kao i povjerenja u nju.

Ističemo, na današnjoj konstituirajućoj sjednici sudjelovao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji je dao bezrezervnu podršku Hrvatima izvan Republike Hrvatske te ih pozvao da svojim  inicijativama i pozitivnim iskustvima iz zemalja u kojima žive doprinesu radu Vlade.

Sutra s početkom u 9.00 sati održat će se Plenarna sjednica na kojoj će sudjelovati predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.


Autor: CroExpress, hrvatiizvanrh Datum objave: 07.07.2022.