Autor: Nenad Kreizer/funkhauseuropa.de

Politička tema dana u Njemačkoj su svakako u nedjelju održani izbori u saveznim zemljama Tirinškoj i Brandenburgu.

Izbori su to koji će i izvan ovih saveznih država analitičarima skrbiti za dovoljno materijala za rasprave. S jedne strane zbog velikog uspjeha stranke Alternativa za Njemačku (AFD), a s druge još jednog neuspjeha liberala iz FDP-a koji se sve više udaljuju od aktivnog političkog života u Njemačkoj. 
Što se rezultata izbora tiče mnogo napetije je bilo u Tirinškoj, gdje je najviše glasova osvojila Kršćansko-demokratska unija (CDU) i to 33 posto. Iza nje slijedi Ljevica s 28 posto, SPD s 12,2 posto te Zeleni s 5,7 posto. Alternativa za Njemačku osvojila je 10,6 posto. Čelnica CDU-a u Tirinškoj, Christiane Lieberknecht, najavila je da će voditi razgovore o nastavku sadašnje koalicije sa socijaldemokratima iz SPD-a, ali da su otvorene i druge opcije.

No, osim dosadašnje demokršćansko-socijaldemokratske koalicije, u Tirinškoj bi moglo doći i do formiranja nove političke konstelacije. Naime, istim broj mjesta u parlamentu kao i koalicija CDU-a i SPD-a ima i moguća koalicija između SPD-a Zelenih i stranke Ljevice koja je sama osovojila gotovo 30 posto glasova. U slučaju ove crveno-zeleno-crvene koalicije pozicija tirinškog premijera bi pripala šefu Ljevice za Tirinšku Bodi Ramelowu i to bi bio prvi premijer neke savezne zemlje iz ove stranke. U svakom slučaju svi politički čimbenici u Tirinškoj se slažu u ocjeni kako će formiranje vlade biti dug i mukotrpan proces zbog vrlo male prednosti u parlamentu kojom raspolažu obje političke opcije.

U Brandenburugu, gdje su u nedjelju također održani izbori za lokalni parlament su stvari mnogo jasnije. SPD je osvojila gotovo 32 posto glasova, Ljevica koja je dosad s SPD-om tvorila vladajuću koaliciju je pala na 18,6 posto. A CDU koja se nudi kao koalicijski partner je osvojio 23 posto. U parlament su ušli još i Zeleni sa 6,2 posto i stranka Alternativa za Njemačku koja je na svom prvom izlasku na izbore u ovoj saveznoj zemlji osvojila 12,2 posto. Čelnik SPD-a u Brandenburgu i dosadašnji premijer Dietmar Woidke najavio je razgovore o mogućem formiranju koalicije kako s CDU-om tako i s Ljevicom i očekuje formiranje zemaljske vlade krajem studenog. Izlaznost je ove nedjelje u Brandenburgu bila izuzetno niska. Na izbore je izišlo svega 47,9 posto glasača.
Članak je u cijelosti preuzet sa portala funkhauseuropa.de.

Datum objave: 16.09.2014.