“Dovoljno je prisjetiti se samo velikaške dinastije Zrinski, kao simbola zajedničkog povijesnog usuda hrvatskoga i mađarskog naroda”, zaključila je ministrica.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek otvorila je u četvrtak u Mađarskom nacionalnom muzeju u Budimpešti izložbu “Ars et virtus. Hrvatska – Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine”, koja nudi presjek višestoljetne zajedničke baštine Hrvatske i Mađarske.

Izložba je plod suradnje dviju nacionalnih muzejskih institucija, Mađarskoga nacionalnog muzeja i zagrebačke Galerije Klovićevi dvori, gdje je već predstavljena hrvatskoj publici.

Predstavljajući je mađarskoj publici zajedno sa svojim mađarskim kolegom, ministrom ljudskih resursa Miklósom Káslerom, Obuljen Koržinek je kazala kako ta izložba prati više od 800 godina hrvatsko-mađarskoga suživota te istaknula važnost istraživanja iznimnog bogatstva zajedničke kulturne i umjetničke baštine.

Ta je velika obljetnica ujedno i prigoda da se ponovo vrednuju hrvatsko-mađarski povijesni odnosi, rekla je ministrica, kao i prigoda da se ukaže na činjenicu kako se, unatoč jezičnim razlikama i snažnim političkim prevratima tijekom 20. stoljeća, suradnja na području kulture i umjetnosti nastavlja u kontinuitetu sve do današnjih dana.

Podsjetila je da Hrvatska i Mađarska još od početka 12. stoljeća dijele zajedničku sudbinu u državnoj tvorevini koja se od 16. stoljeća pridružuje velikoj zajednici habsburških zemalja, istaknuvši kako nas, uz politička događanja, povezuje i čitav niz velikana kulture koji su značajno obilježili i obogatili našu povijest.

“Dovoljno je prisjetiti se samo velikaške dinastije Zrinski, kao simbola zajedničkog povijesnog usuda hrvatskoga i mađarskog naroda”, zaključila je ministrica.

Čestitala je Galeriji Klovićevi dvori i Mađarskom nacionalnom muzeju u Budimpešti, autorima izložbe, te svima koji su pridonijeli uspješnoj organizaciji tog iznimnog izložbeno-istraživačkog projekta te izrazila uvjerenje da će Hrvatska i Mađarska “kroz ponovno promišljanje opipljive isprepletenosti svojih kulturno-umjetničkih veza, pronaći putove suradnje za budućnost koji nadilaze poznate ucrtane zemljopisne granice”.

Izložba koja je pokrenuta na inicijativu ministrice Obuljen Koržinek, otvorena je u rujnu 2020. godine u Zagrebu kao rezultat dvogodišnje intenzivne suradnje i promišljanja brojnih stručnjaka Galerije Klovićevi dvori te Mađarskoga nacionalnog muzeja, i dio je Programa kulturne suradnje između Ministarstva kulture i medija RH i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske za godine 2019. – 2022.

Na izložbi su predstavljena remek-djela, umjetnine i dokumenti višestoljetne zajedničke baštine dviju zemalja. Brojni predmeti hrvatsko-mađarskih kulturno-povijesnih i umjetničkih veza prikupljeni su iz najznačajnijih mađarskih i hrvatskih te europskih muzejskih i ostalih kulturnih ustanova.

Jedna od senzacija ovog mađarskog izdanja izložbe je postavljanje, odnosno, nakon 200 godina, spajanje fragmenata nadgrobne ploče zagrebačkog biskupa Luke Baratina rođenog u Segedinu u drugoj polovici 15. stoljeća, pronađenih nakon prošlogodišnjeg zagrebačkog potresa u sjevernom dijelu apside zagrebačke katedrale, s onima otprije poznatih, koji se čuvaju u Hrvatskom povijesnom muzeju.

Nakon otvorenja izložbe, ministrica Obuljen Koržinek održala je bilateralan sastanak s mađarskim ministrom ljudskih resursa nadležnim i za resor kulture Miklósom Káslerom. Tom prigodom naglasila je važnost međunarodne solidarnosti u kriznim situacijama te zahvalila na potpori koju je Mađarska uputila potresom pogođenim hrvatskim područjima, a razgovaralo se i o trenutnom stanju kulturnih dobara nakon potresa te o iskustvima i daljnjim planovima u obnovi kulturne baštine kao i o daljnjim projektima i oblicima suradnje.


 

Autor: CroExpress, Hna Datum objave: 10.12.2021.