Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković na plenarnoj sjednici vladinog Savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske istaknuo je njegovu važnu ulogu u očuvanju trajnih odnosa s hrvatskim iseljeništvom te čestitao na novoizabranom vodstvu u Zagrebu, 8. srpnja.

Jandroković je izrazio zadovoljstvo velikim odazivom predstavnika Hrvata koji žive izvan Hrvatske što pokazuje njihovu predanost nastavku kontinuiranog dijaloga kroz sastanke Savjeta. Pritom je ukazao na značaj održavanja čvrstih veza s Hrvatima koji žive u zemlji te onima izvan nje, čemu je i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman davao izrazitu važnost, priopćeno je u petak iz Hrvatskog sabora.

Govoreći o hrvatskom narodu u susjednim zemljama, posebno je istaknuo zaštitu interesa te borbu za opstojnost, jednakopravnost i konstitutivnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kao strateški interes Republike Hrvatske. Vezano za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji, izrazio je zadovoljstvo izborom hrvatskog predstavnika u srbijanskom parlamentu te naveo da je to bitan korak u snaženju pozicije hrvatskog naroda koji se treba i nadalje nadograđivati.

Pozdravio je projekte i programe Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH kojima se daje podrška u obrazovnim, znanstvenim, kulturnih, gospodarskim i drugim aktivnostima u cilju pomoći hrvatskom narodu koji živi izvan domovine. Jandroković je poručio predstavnicima Savjeta kako Hrvatska, čvrsto integrirana u EU, te prepoznata u međunarodnoj zajednici, treba biti čvrsti temelj i sidro na koje se mogu osloniti u svojem djelovanju. Tome će svakako pridonijeti i skorašnji ulazak Hrvatske u šengensko područje, eurozonu i OECD, rekao je Jandroković.

Za predsjednika Savjeta imenovan je predstavnik hrvatske nacionalne manjine iz Mađarske Ivan Gugan, dok su potpredsjednici predstavnica za Bosnu i Hercegovinu Milijana Glamuzina, predstavnica za hrvatsku nacionalnu manjinu Jasna Vojnić, predstavnik za europsko iseljeništvo Goran Strniša te predstavnik za prekooceansko iseljeništvo Zvonimir Aničić.

Na plenarnoj sjednici Savjeta sudjelovali su i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas te zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za Hrvate izvan RH Zdravka Bušić kao i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika profesor Mijo Marić, uz ostale istaknute članovi Savjeta iz brojnih zemalja svijeta.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 08.07.2022.