Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uzvratio je u četvrtak na kritike predsjednika Republike Zorana Milanovića rekavši da ne želi poput njega komunicirati uvredama i lažima ali ga je optužio da je, osim što je vrhovni zapovjednik, i vrhovni lažljivac.

Jandroković je novinarima u Saboru rekao kako nije namjeravao danas davati nikakve izjave, ali je odgovor Milanoviću “pitanje digniteta i časti nakon uvreda koje je izgovorio na moj račun”.

“Reagirat ću iako moram reći da, s obzirom na situaciju sa covidom, ponovno skoro 7000 zaraženih, opet pedesetak mrtvih, pripreme u Saboru za novi režim rada, gotovo me sram da moram javno polemizirati s tim čovjekom nakon onoga što je izgovorio”, kaže Jandroković.

Odgovarajući na Milanovićevu optužbu da je koristio mobitel na nedavnoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost i Vijeća za obranu ustvrdio je nije učinio nešto nedozvoljeno.

“Mobitel mi se zatekao nakon stanke koju smo imali između Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost. Na početku Vijeća za nacionalnu sigurnost zaista mi je ostao mobitel i nakon upozorenja odnio sam ga tamo gdje je bio sve vrijeme Vijeća za obranu. To uopće nije bio problem niti je to tko problematizirao jer je bilo na samom početku sastanka, ali vidim da se čak i takve situacije pokušavaju iskoristiti za difamaciju suprotne strane”, rekao je.

Također je odbacio optužbu o divljaštvu i odnosu prema načelniku Glavnog stožera admiralu Robertu Hranju, istaknuvši da ne može iznositi detalje sastanka, ali je ustvrdio da je Milanović “kontinuirano kroz cijeli sastanak upadao u riječ Hranju i patronizirao ga”.

“Milanović je dao vrlo tešku ocjenu stanja HV-a, na način koji me je zaprepastio. Javio sam se za riječ i pitao admirala Hranja što misli o Milanovićevoj izjavi, a Milanović mu nije dao da odgovori iako je Hranj želio odgovoriti. Onda je i meni počeo uzimati riječ jer sam inzistirao da se admiral očituje, došlo je do vrlo neugodne rasprave između Milanovića i mene, to je istina”, kaže Jandroković.

Može častiti druge pogrdnim izrazima, ali ja mu vratim

Nije bilo psovki, ali je bilo teških riječi, on je naučio častiti druge pogrdnim izrazima i možda neke može, ali kada sam ja u pitanju, ja mu vratim, pogotovo na zatvorenim sastancima, rekao je šef parlamenta.

Dodao je kako se iz Hranjeva očitovanja vidjelo da ne negira činjenicu da mu Milanović nije dao govoriti nego kaže da je odgovorio na sva pitanja. “On je nakon pet, šest, sedam minuta te razmjene između Milanovića i mene došao u mogućnost da nešto kratko odgovori i Milanović je zaista zadnji koji bilo koga može optuživati za divljaštvo”, ističe Jandroković.

“Dan ranije, kada sam bio na sastanku predsjednika Vlade sa zapovjednicima, doveo je u pitanje pravo da ja kao predsjednik Sabora i član Vijeća za obranu sudjelujem na takvom sastanku. Radi se o nekoj vrsti patološke opsjednutosti, ne znam zašto i iz kojeg razloga me kontinuirano pokušava uvući u blato koristeći najvulgarnije uvrede na moj račun”, kazao je.

“Ja uopće neću njemu na taj način uzvraćati jer osim što je vrhovni zapovjednik, on je i vrhovni lažljivac i čovjek koji vrijeđa sve koji mu stoje na putu tako da se u toj disciplini ne isplati s njim natjecati”, poručio je Jandroković.

Također je odbacio navode iz jednog članka da on stoji iza ministra obrane Marija Banožića i da je kreator tih sukoba ustvrdivši kako je to “suludo i netočno”.

Upitan hoće li bivša ministrica Gabrijela Žalac, koja je uhićena zbog “afere Softver” ostati članica Predsjedništva HDZ-a i stranke uopće, odgovorio je da HDZ  čeka odluku suda, a nakon toga će stranačka tijela zauzeti stavove i donijeti odluke.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 11.11.2021.