Predsjednik Sabora Jandroković poručio je u ponedjeljka da u ovim izazovnim vremenima sigurnosne, zdravstvene i ekonomsko-socijalne ugroze svi dijelovi vlasti moraju biti jedinstveni i odgovorni, a ne izjavama dolijevati ulje na vatru, naglasivši da moramo biti spremni za svaku vrstu ugroze.

„Svi moramo biti odgovorni i potisnuti sve netrpeljivosti i nagone za političkim obračunavanjem , ovo je tako teško vrijeme od svih protagonista političkog života traži dodatnu odgovornost i ozbiljnost”, kazao je Gordan Jandroković u emisiji Hrvatskog radija „S Markova trga”.

Građani žele čuti jedinstvene poruke, vidjeti da svi dijelovi vlasti razmišljaju i dišu jedinstveno, dodao je Jandroković, na upit o različitim izjavama državnog vrha odnosno predsjednika RH Zorana Milanovića.

„Svako dolijevanje ulja na vatru i neprimjerena izjava i uvreda koja se iznese u ovom trenutku ne čini dobro nikome, apeliram na sve da se posvete radu za javno dobro, da vode računa o tome što je prioritet”, istaknuo je predsjednik Sabora.

Predsjedniku Milanoviću poručio je da mora više djelovati na tome da pridonese zaštiti i sigurnosti zemlje, a manje da vodi nekorisne i grube obračune s političkim protivnicima.

Jandroković je istaknuo da su Sabor i političari pokazali vrlo visoku razinu zajedništva, političke zrelosti i odgovornosti kod donošenja Deklaracije o Ukrajini i prilikom sastanka premijera Andreja Plenkovića i oporbe oko pada bespilotne letjelice u Zagrebu.

„Taj dijalog treba nastaviti, ovo nisu mirnodopska ni obična vremena , ne znamo kako će se razvijati ratni sukob u Ukrajini, hoće li se proširiti i kako utjecati na životne uvjete”, kazao je Jandroković.

Poručio je kako je Hrvatska kao članica EU-a i NATO-a u značajno boljoj situaciji nego ranije, da nismo sami, te da će u koordinaciji sa saveznicima pratiti i situaciju u susjedstvu , te dogovarati i koordinirati aktivnosti i brinuti o sigurnosti.

Moramo biti spremni za svaku vrstu ugroze

Jandroković je pritom izjavu ruskog veleposlanika u BiH da možda postoje planovi za Hrvatsku, ocijenio kao „uvijenu prijetnju” i „neprihvatljivu retoriku” koju očito ruske vlasti koriste zadnjih mjesec dana, ali i poručio da trebamo ostati smireni.

O ponovnom služenju vojnog roka rekao je, pak, da postoji visoka svijet hrvatskih građana o tome u kakvim vremenima živimo i potpora da se služenje vojnog roka ponovno odmrzne, te da će Vlada o tome voditi računa.

Moramo naći mehanizme kako sigurnosno i borbeno učiniti dio građana spremne za moguće izazove; ne bi bilo odgovorno odmahnuti rukom i reći da su to neka prošla vremena. Ne znamo što je pred nama, moramo te mlade generacije koje ne znaju što je rat, pripremiti za izazove koji su mogući u budućnosti, poručio je Jandroković.

„Moramo biti spremni za svaku vrstu ugroze”, naglasio je predsjednik Hrvatskog sabora, dodavši kako je to pokazao i pad bespilotne letjelice koja je nosila bombu.

Nećemo ostati bez energenata

Umirujuće poruke Jandroković je poslao građanima kada je riječ o opskrbi strujom, plinom, naftom i prehrambenim proizvodima.

Oko 80 posto struje dolazi iz domaće proizvodnje, kao i 27 posto plina, dok 51 posto plina je iz LNG-a. Domaća proizvodnja nafte je na razini oko 25 posto, a ostalo je uvoz također preko terminala u Omišlju. Domaća proizvodnja pšenice pokriva preko 100 posto naših potreba, naveo je.

„Nema nikakvih prijetnji da bismo mogli ostati bez energenata i da bi mogli probiti cijene i uništiti gospodarstvo”, istaknuo je .

Jandroković je također najavio da će dvije Mostove inicijative za raspisivanje referenduma nakon što idućeg tjedan iz Vlade stignu izvješća o prikupljenim potpisima, dostaviti Odboru za Ustav i politički sustav koji će tada zaključkom vjerojatno tražiti ispitivanje ustavnosti pitanja od Ustavnog suda.

U povodu dvogodišnjice zagrebačkog potresa ponovio je kako se proces obnove se mora ubrzati te da sigurno novi ministar Ivan Paladina neće imati mira 100 dana. Nakon što uđe u materiju, mora rezultatima pokazati i opravdati povjerenje, poručio je Jandroković.


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 21.03.2022.