Vlada Japana donirala je Bosni i Hercegovini približno 30 milijuna kuna namijenjenih jačanju kapaciteta za borbu protiv ilegalnih migracija, a ugovor o preuzimanju te donacije u subotu su u Sarajevu potpisali šefovi diplomacija dviju zemalja.

Ministar vanjskih poslova Japana Toshimitsu Motegi boravio je u službenom posjetu BiH a nakon susreta s ministricom vanjskih poslova te zemlje Biserom Turković potpisan je sporazum kojim je aktivirana ranije odobrena pomoć od 500 milijuna japanskih jena namijenjena prije svega opremanju sigurnosnih agencija u BiH izravno zaduženih za nadzor granice i kontrolu ilegalnih migracija.

“Pomoć će biti iskorištena za kupnju vozila Graničnoj policiji BiH, Službi za poslove sa strancima BiH, MUP-ovima Republike Srpske i Federacije BiH kao i Unsko-sanske županije”, pojasnila je Turković.

Slabo opremljena i potkapacitirana Granična policija BiH godinama je suočena s velikim problemima u nastojanjima da zaštiti istočnu granicu prema Srbiji i Crnoj Gori preko koje migranti bez većih poteškoća uspijevaju ilegalno ući.

Razdoblje pandemije i zima donekle su usporili njihov priljev u BiH no vlasti strahuju kako će se to promijeniti s dolaskom proljeća pa bi se broj od oko osam tisuća migranata koliko ih sada boravi u toj zemlji mogao početi povećavati.

Uz to što je u godinama nakon završetka rata bio jedan od najvećih donatora koji su pomogli obnovu BiH i razvojne projekte u toj zemlji, Japan je i stalni član Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), tijela koje nadzire poštivanje Daytonskog sporazuma a okuplja i druge najutjecajnije zapadne države te Tursku i Rusiju.

Turković je kazala kako je ministar Motegi tijekom razgovora u Sarajevu potvrdio potporu svoje zemlje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH kao i Daytonskom sporazumu.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 01.05.2021.