Autor: Marina Stojak

Idejni začetnici i pokretači ovog čina su dvojica austrijskih menadžera Walter Walzl und Manfred Pesek. Oni su, istražujući 13.000 svetaca koji bi na poseban način svojim vrlinama: timskim duhom, poštenjem i upornošću bili najbliži nogometašima, jednoglasno odlučili da to bude franjevac, redovnik sv. Scrosoppi.

Njihova ideja je očito pala na plodno tlo. Nakon podnesenog zahtjeva Papinskom vijeću za laike i nakon konzultacije s biskupijom u Udinama, 22. kolovoza 2010. u župnoj crkvi Pörtschach am Wörthersee posebno je izrađen i prvi put izložen kip ovog sveca koji je blagoslovio koruški biskup, Alois Schwarz. Sv. Luigi Scrosoppi je revno radio za mlade, posebno za siročad i ugroženu djecu, na kraju se on ovoj dvojici menadžera činio najpogodnijim zaštitnikom nogometaša i njihovih navijača. „Radi, pati, šuti“ bio je slogan sv. Luigia.

Crkva svetog Josipa u Hannoveru je prva u Njemačkoj koja je izložila 70 cm visok kip sv. Luigia, a vrata crkve su otvorena svim prijateljima nogometa bez obzira na vjersko opredjeljenje. Luigi Scrosoppi je rođen 4. kolovoza 1804. godine u Udinama (sjeverni dio Italije, pokrajina Friuli).

Luigi Scrosoppi je umro 3. travnja 1884. godine. Kroz svoje napore da pomogne malenima, siromašnima, mladim ljudima koji su u poteškoćama, onima koji pate na bilo koji način, Otac Luigi i danas nastavlja pokazivati svima put zajedništva s Bogom u ljubavi. Zbog svih tih razloga, Luigi Scrosoppi je prvo proglašen blaženim 4. listopada 1981., a zatim i svetim 10. srpnja 2001. godine.


Datum objave: 20.06.2014.