Američki predsjednik Joe Biden rekao je u nedjelju da SAD potiče Srbiju na priznanje Kosova kao korak na putu u EU, opcija koju je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nazvao “novom američkom politikom” na koju Beograd ne pristaje.

SAD je jedan od glavnih međunarodnih sponzora Kosova koje je 2008. proglasilo neovisnost nakon rata većinskih Albanaca i srpskih snaga 1998/99.

Neovisnost bivše srpske pokrajine dosad je priznalo više od stotinu država, ali ne i Srbija koja Kosovo smatra svojim teritorijem.

U čestitci Vučiću u povodu srpskog Dana državnosti, Biden kaže da SAD podupire europski put Srbije i u tome sklopu međusobno priznanje Srbije i Kosova.

“I dalje ostajemo nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu europskih integracija i pružamo vam poticaj da i dalje poduzimate teške korake ka postizanju tog cilja, uključujući uvođenje neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje”, naveo je Biden u čestitki koju je objavio Vučićev ured.

Uz zahvalu američkom predsjedniku, Vučić je rekao da Srbija ne pristaje na priznanje i da je to već rekao “u lice” američkim dužnosnicima u Bijeloj kući.

“Međusobno priznanje ne stoji niti u jednom aktu nijedne svjetske organizacije, EU-a, niti u jednoj rezoluciji i mi razumijemo da je to nova američka politika”, izjavio je Vučić novinarima.

“Bilo je pokušaja da se taj termin nametne kao nešto što trebamo prihvatiti kao konačno rješenje. U Washingtonu sam im već jedanput u lice rekao što mislim o tome i moj odgovor neće biti drugačiji”, dodao je u Pančevu gdje je bio na vojnoj vježbi.

Srbija 15. veljače slavi kao Dan državnosti, obilježavajući događaj kada je na vjerski praznik Sretenje 1835. u Kragujevcu usvojen ustav Kneževine Srbije, prvi ustav u srpskoj povjesti i na prostoru nekadašnje Jugoslavije koji je bio vrlo liberalan, demokratski i oslonjen na tekovine Francuske revolucije.

Ustav je ukinut pod pritiscima Turske, Rusije i Austrije 17. ožujka, samo mjesec dana nakon donošenja.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 07.02.2021.