Još nas nekoliko dana dijeli od jedne lijepe priče o ljudima i tradiciji. Riječ je o najvećoj selačkoj manifestaciji „(Sr)etno Selce“, koja povezuje narodne običaje, gastronomiju, kulturno-umjetničko stvaralaštvo i zabavu za sve generacije.

U subotu, 8. srpnja, Selce će otvoriti prozor u svoj svijet, svoju nutrinu, kako bi pokazalo izvorne običaje, autohtone proizvode, tradicijski izričaj i ljepotu kulturno-povijesne baštine. U njegov šarm se jednostavno morate zaljubiti. A najbolja prilika je ovogodišnje jubilarno, deseto po redu, „(Sr)etno Selce“ gdje sve navedeno možete doživjeti istovremeno. 

Događanja će se odvijati uzduž promenade, u zgradi stare škole, na trgu, rivi, kod Polače. 

Još nas nekoliko dana dijeli od jedne lijepe priče o ljudima i tradiciji. Riječ je o najvećoj selačkoj manifestaciji '(Sr)etno Selce'
Foto: TZ Grada Crikvenice

U zgradi stare škole, već od 10:00 sati, otvorit će se izložba „Kroz staru selačku poneštricu“. Izložba je zamišljena kao prezentacija starinskoga selačkoga stana i pogleda iz stana u selačku prošlost.

Uzduž promenade održavat će se sajam tradicijskih i eko proizvoda (proizvodi od lavande, med, drvene i kožne rukotvorine, pletene torbe i ukrasi…).

Još nas nekoliko dana dijeli od jedne lijepe priče o ljudima i tradiciji. Riječ je o najvećoj selačkoj manifestaciji '(Sr)etno Selce'
TZ Grada Crikvence

Narodni običaji i tradicija na zanimljiv način se prezentiraju mlađim generacijama, kao i turistima, a starije generacije ih se imaju priliku prisjećati s nostalgijom. Posebna atrakcija je povorka sudionika manifestacije i mještana u narodnim nošnjama koju predvodi vesela glazba selačke mantinjade. Povorka završava na trgu, na kojem će se  u večernjim satima prezentirati tradicionalna mlaća slame i plesati selačko kolo.

Običaj mlaćenja slame star je više od 150 godina, a potekao je iz maškaranih običaja – žene mlate slamu u svojim radnim narodnim nošnjama, potom ju zapale, a okupljeni otplešu dva tradicionalna plesa oko vatre, Hrvacki i Kolunati. Kad slama izgori, žene, djevojke i djevojčice nastavljaju plesati uz glazbu mantinjade.  Običaj je to koji možete doživjeti samo u Selcu, a Selčanima se jedinima ne zamjera kada mlate praznu slamu – to je njihova tradicija. Uživati možete i uz nastup dragih nam glazbenih gostiju iz mađarskoga grada Erda, klape „Cambi“, Jose Butorca i glazbenog sastava „Trio Vivak“.

Još nas nekoliko dana dijeli od jedne lijepe priče o ljudima i tradiciji. Riječ je o najvećoj selačkoj manifestaciji '(Sr)etno Selce'
TZ Grada Crikvenice

Na Polači će biti predstavljene tradicionalne vještine i običaji poput pranja robe na perilu, šivanja na starinskoj šivaćoj mašini, pletenje ribarske mreže…. Toplu ljetnu večer dodatno će uljepšati nastupi klape „Sveta Jelena“,  vokalno instrumentalnog društva „Bonaca“, zbora KUD-a „Neven“ Selce te glazbenog sastava „Trio Crikvenica“.

Na rivi u Selcu će vas zabavljati nastup klape „Tramuntana“. 

(Sr)etno će nas Selce uvesti u svijet u kojemu se isprepliće staro i novo i na poseban način predstaviti vrijednu kulturno-povijesnu baštinu, uz obilje zabave u ugodnom okruženju uz more. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 06.07.2023.