Autor: Zoran Stupar

Juan Maria Espain Vrljičak (45) jedan je od onih ljudi koji je oduvijek znao da želi živjeti u zemlji svojih predaka. Ovaj informatičar iz Buenos Airesa ovih dana napušta financijski stabilan život u argentinskom velegradu i seli u Hrvatsku. Slijedit će ga ubrzo i njegova obitelj.

Juan Maria je sin pokojnog argentinskog veleposjednika Juana Marie Espain Llorensa i novinarke i akademkinje, Hrvatice Carmen Vrljicak. Baka mu je bila Mira Dugački, a djed Kazimir Vrljičak. Oni su iz Hrvatske otišli u Argentinu. Juan Maria se školovao i studirao u Buenos Airesu, a po struci je sistemski analitičar.

– Jako sam sretan s ovom odlukom. Hoću živjeti tu jer tu imam određene vrijednosti. Hoću živjeti u Hrvatskoj jer je zemlja mojih predaka i jer moja majka živi tu više mjeseci godišnje. Nikada mi nije to rekla tako, ali na neki način mi je prenijela da se tu živi autentičnije nego tamo gdje sam se rodio. To hoću za nas i za našu Matildu koja ovih dana navršava šest godina – kaže nam Juan Maria i dodaje:

– Također, vidim da sam dobrodošao. A čovjek mora ići tamo gdje je dobrodošao. Došao sam u dva navrata u posjet i znam da je Hrvatska prekrasna zemlja. Obožavamo prirodu, a tu se živi u prirodi čak i u Zagrebu – govori Juan Maria i zaključuje kako ovu veliku promjenu njegova obitelj doživljava kao sreću.

Plan je da prvo dođe on, a zatim i supruga Maria Luz Acedo (36) s njihovom kćerkicom. Ova Argentinka, profesorica i magistrica komunikacija, koja se u slobodno vrijeme bavi ručnim radom, kaže da su ona i suprug dobra ekipa i zajedno će se suočiti sa svim što ih čeka.

– Naravno da imam malo straha ostaviti ekonomsku i emocionalnu stabilnost koju imamo u Argentini. Napuštam kuću, majku, sestru, prijatelje, poslove i jezik. Ali mi smo oduševljeni. Znam da će ovo obogatiti naše duše. Ne znam zašto, ali ja sam uvijek znala da ću živjeti daleko od rodnog mjesta.

Mi im želimo svu sreću u novoj životnoj avanturi.

Datum objave: 23.04.2019.