U Novome Vinodolskom, primorskom ljetovalištu bogate kulturne prošlosti, 17. srpnja, u tijeku je jubilarna 30. Mala škola hrvatskoga jezika i kulture, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

Radi se jedinstvenome programu u Republici Hrvatskoj koji se održava u kontinuitetu od 1993. te je do danas okupio 1711 djece iz 41 zemlje svijeta te 106 voditelja različitih radionica. Ovogodišnji je program okupio 90 polaznika u dobi 9-16 godina iz 14 europskih i prekooceanskih zemalja: Austrije, Njemačke, Poljske, Luksemburga, Irske, Ujedinjenog Kraljevstva (Sjeverne Irske, Velike Britanije, Škotske), Italije, Švedske, Švicarske, Grčke, Kosova, Ujedinjenih Arapskih Emirata, SAD-a i Meksika.

Temeljni je cilj ovoga ljetovanja da djeca koja žive izvan Hrvatske, u zajedništvu s djecom iz različitih mjesta u Hrvatskoj, unaprijede svoje znanje hrvatskog jezika te upoznaju kulturnu i prirodnu baštinu kraja u kojemu borave.

Program škole se odvija u Domu Crvenog križa grada Zagreba Hostelu Villa Rustica do 28. srpnja, a djeca će moći sudjelovati u raznim kreativnim igraonicama-radionicama (jezična, kulturološka, likovna, novinarska, lutkarska, dramska i filmska) te nizu športskih, rekreativnih i zabavnih sadržaja. Bit će tu još puno, puno veselja i radosnih trenutaka u zdravom, bezbrižnom i sigurnom okolišu pod nadzorom iskusnih i pouzdanih učitelja i voditelja.


Autor: CroExpress/HMI Datum objave: 28.07.2023.