Dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu i članica Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, nedavno je, gostujući u emisiji “Izdvojeno” Laudato TV-a, izjavila kako je cijepljenje djece protiv brojnih bolesti iznimno važno i kako treba ispitati cjepivo za djecu protiv koronavirusa, i time izazvala gomilu negativnih komentara.

I do sada se na prosvjedima po hrvatskim gradovima usmjerenim protiv COVID potvrda često isticala parola i transparenti “Ne damo vam našu djecu”, a to bi ubuduće mogao biti glavni lajtmotiv prosvjednika koji ne odustaju od zahtjeva za dokidanje stožerodemokracije.

A na čijoj djeci ćemo ispitati? Dakle, brojna cjepiva su rađena u zapadnim zemljama, ispitivana u siromašnim područjima Azije, Afrike, na sirotinjskoj djeci. Na nečijoj djeci se to mora ispitati da bi moje dijete bilo sigurno kad primi. A na čijoj ćemo?… Sad se ispituje i na europskoj i na američkoj i na drugoj djeci, ne samo na afričkoj i azijskoj”, navela je Markotić na Laudato TV-u. Mnogi su primijetili kako je njoj lako tako lakonski izgovoriti, a na čijoj ćemo djeci, kad ih ona nema, dok brojni roditelji negoduju zbog najavljenog skorog početka cijepljenja djece protiv koronavirusa.

Nije trebalo dugo čekati poslije ovoga, javila se zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin, koja je potvrdila da će i Hrvatska 20. prosinca dobiti Pfizerovo cjepivo koje je odobreno za cijepljenje djece u dobi od pet do 11 godina, nekoliko dana će trebati za distribuciju, a onda se kreće s cijepljenjem djece. Kakav “božićni dar” Europskoga regulatornog tijela za lijekove koje je prije nekoliko dana odobrilo Pfizer cjepivo protiv koronavirusa za djecu u dobi od pet do 11 godina.

Pfizer je glede cjepiva za djecu odradio veliku reklamnu kampanju u kojoj je sudjelovalo na desetke djece raznih boja kože iz više svjetskih država, koja su onako iskreno, dječji, s osmijehom na licu govorila o tome kako će se cijepiti jer time žele pridonijeti zaustavljanju pandemije.

Fatalni ekperimenti

Naravno da ta djeca nemaju pojma o tome što je Pfizer radio eksperimentirajući nad djecom u Nigeriji, ali su se barem njihovi roditelji mogli malo raspitati prije nego su dopustili da njihova djeca sudjeluju u Pfizerovoj kampanji.

Eksperimenti na ljudima kao zločin protiv čovječnosti: od nürnberškog medicinskog suđenja do predmeta Pfizer”, naslov je znanstvenog članka Sunčane Roksandić Vidličke, docentice katedre za kazneno pravo s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i Vinka Galiota, mag. iur., koji je objavljen u Godišnjaku Akademije pravnih znanosti Hrvatske, Vol. VII No. 1, 2016., a sažetak je objavio Hrčak, portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa.

“Povezujući nürnberško ‘medicinsko’ suđenje s postupkom protiv vodeće farmaceutske korporacije Pfizer za provođenje fatalnih eksperimenata nad djecom u Nigeriji, rad promišlja mogućnost kaznenopravnog tretmana ovih zločina počinjenih u sprezi multinacionalnih korporacija, državne vlasti i političkih elita kao zločina protiv čovječnosti.

I dok nacistički ‘medicinski’ zločini predstavljaju najekstremniji oblik masovnog eksperimentiranja nad civilnim stanovništvom čijom je jedinom vrijednošću smatrano to da su poslužili kao objekt iznalaženju sredstva za istrebljenje društvenih skupina kojima su pripadali, za ‘moderni’ kontekst kriminalnog eksperimentiranja na ljudima svojstven je proboj novih aktera – multinacionalnih farmaceutskih korporacija i primat novog interesa – onog ekonomskog”, ističu autori.

Nastavno na navedeni sažetak, detalje onoga što je Pfizer radio u Nigeriji, u jednoj objavi na Facebook profilu nadbiskupa Mate Uzinića pojasnio je mladi znanstvenik Krešo Markulin. “Upravo takvi slučajevi iznova stavljaju pod povećalo sumnje u pojavu novih cjepiva i potrebu za njihovim testiranjem na ljudskim subjektima. Pfizer nije izoliran slučaj – istraživanja u zemljama u razvoju postala su trend nakon što su razvijene države u kojima su sjedišta farmaceutskih korporacija koje provode istraživanja postrožile regulaciju…

Prema tvrdnjama tužitelja, Pfizer je namjerno dao djeci koja su bila u kontrolnoj skupini niske doze Ceftriaxona, kako bi rezultati po učinkovitosti bili što povoljniji za njihov Trovan. Nakon otprilike dva tjedna provođenja istraživanja, Pfizer je završio istraživanje te napustio Zaraznu bolnicu u Kanu bez ikakve daljnje procedure nadzora. Prema riječima tužitelja, istraživanje je dovelo do smrti jedanaestero djece, i to petero djece koja su primala Trovan i šestero djece koja su primila smanjenu dozu Ceftriaxona, dok su mnoga druga ostala slijepa, gluha, paralizirana ili s posljedicom oštećenja mozga. Dodatno, prema riječima tužitelja, Pfizer je, u dogovoru s nigerijskom vladom, propustio ne samo pribaviti informirani pristanak bilo djece, bilo njihovih zastupnika, nego je, osim toga, propustio obavijestiti ih da se ne radi o standardnom liječenju, već o davanju eksperimentalnog lijeka.”

Roditelji, dobro promislite prije nego se odlučite cijepiti svoju djecu Pfizerom. Nemojte da se riječi dr. Markotić “na nečijoj djeci se to mora ispitati da bi moje dijete bilo sigurno kad primi”, ne daj Bože, kojim slučajem pokaže kobno baš na vašem djetetu. Ne damo vam našu djecu!


Autor: Ivan Ugrin, SD Datum objave: 02.12.2021.