Autor: IKA

Knjiga ‘Papa Franjo – kako Papa nade i nježnosti mijenja Rim, Crkvu i svijet’ autora Silvija Tomaševića predstavljena je 24. rujna u knjižari Algoritam Profil Mozaik Megastore u Bogovićevoj ulici u Zagrebu. Izašla je u nakladi Profila. 
Kako ističe recenzent don Anton Šuljić, ta knjiga nema senzacionalizma, ali ne prešućuje probleme. Veći dio knjige posvećen je pozitivnom, afirmativnom, vrijednom i izgrađujućem.
Knjiga čitatelju pruža informacije o biti papinske službe i papi Franji kao čovjeku snažne vjere i ljudskosti. Don Anton Šuljić na predstavljanju je istaknuo kako se ne može sakriti da autor sa simpatijom pristupa papi Franji i da zapravo donosi sve moguće činjenice a pritom ne prešućuje i ono problematično, i ono što se negativno događa u Crkvi, protiv čega se i sam Papa bori. Autor to prenosi na vrlo neposredan način, na način svjedoka tj. onoga koji se s papama susreće već desetke godina a osobito piše s velikom simpatijom prema ovom Papi. Njegova zapažanja toliko su dragocjenija što nam više približavaju ljudski lik pape Franje, koji je duboko prožet vjerom i socijalnim angažmanom. Papu Franju otkrivamo u jednom ipak malo drukčijem svijetu. Silvije Tomašević približava ovog Papu iz jednoga drugog novinarskog rakursa. On ne hini da je teolog ili vatikanist, nego nam daje prilike kao novinar upoznati papu s jednog drugog kuta, a to je vrlo dragocjeno, istaknuo je don Anton Šuljić. 
O knjizi je na predstavljanju govorio i Goran Ogurlić, glavni urednik Večernjega lista, za koji Silvije Tomašević piše već dugi niz godina. Posvjedočio je da Tomašević uvijek provjerava informacije, kako njegov pristup nikada nije senzacionalistički i kako je svojim kućama za koje se javlja uvijek na raspolaganju. Čitateljima koji se razumiju i prate vatikanska zbivanja kao i općenito zbivanja u Katoličkoj Crkvi ta će knjiga biti od velike koristi budući da na primjeru jednog, za sada kratkog pontifikata, autor iznosi cijeli niz tema, događanja i prilika koje osvjetljava iz neposredne blizine, temeljeći svoje uvide na relevantnim izvorima i biranim prigodama u kojima je i sam sudjelovao, rečeno je na predstavljanju.
Silvije Tomašević dugogodišnji je novinar, a od 1984. i dopisnik iz Vatikana i Rima. Objavio je više knjiga i dobitnik je međunarodne nagrade Calabria namijenjene stranim novinarima u Italiji. 

Datum objave: 25.09.2014.