Autor: Zoran Stupar
Prema službenoj statistici kanadske vlade, u kolovozu 2014. godine najbolje plaćena zanimanja u Kanadi bila su, očekivano, menadžerska. Najslabije su plaćeni djelatnici u prodajnim i uslužnim djelatnostima.

Nakon što smo nedavno napravili djelomični pregled plaća po specifičnim poslovima, koristeći se podacima web stranice PayScale koja se oslanja na iskustva korisnika, ovaj smo se put poslužili službenim podacima kanadske vlade. Ovi podaci nisu toliko specifični, ali mogu ukazati na industriju ili provinciju u kojoj je bolje ili gore nego u drugima.
Bilo kuda, menadžer svuda

Menadžeri u Kanadi u prosjeku su plaćeni 40,73 kanadska dolara po satu (219 kn). Iza menadžera su djelatnici u prirodnim i primijenjenim znanostima i povezanim poslovima koje se u prosjeku plaća 34,41 dolar po satu (185 kn).

Najslabije plaćeni djelatnici u prodajnim i uslužnim zanimanjima prosječno su plaćeni 16,43 dolara (88 kn). Nešto bolje zarađuju radnici zanimanja primarne industrije – rudarstva, šumarstva i sl. (20,47 dolara – 110 kn).

Što se plaća po industrijama tiče, najbolje su plaćeni djelatnici u naftnoj industriji i industriji plina – u prosjeku preko 40 dolara po satu. I plaće su im u stalnom porastu. Iza ove industrije najveće se plaće mogu pronaći u građevini. Naravno, ove prosjeke dižu visoke menadžerske plaće. 
Plaće u stalnom porastu

Zanimljivo, plaća u Kanadi je od kolovoza 2013. do kolovoza 2014. rasla u svim zanimanjima. Prate li plaće troškove života, druga je priča (no barem ne padaju kao u Hrvatskoj). Jedino su radnici stariji od 55 godina plaćeni za 0,5 posto manje nego u proteklom razdoblju. Iz statistike se može iščitati i da se isplati biti član sindikata jer su članovi plaćeni 5,5 dolara više od nečlanova. Doduše, nije precizirano o kojim je zanimanjima i tvrtkama riječ.

Prošle su godine najbolje bili plaćeni radnici u provinciji Northwest Territories – 29,09 dolara (156 kn). Najslabije su plaćeni oni u najmanjoj kanadskoj provinciji Prince Edward Island, više od 10 dolara manje. 

>>> Evo kolike su zaista plaće u Kanadi

Datum objave: 12.09.2014.