Autor: Z.S./CBC

Ontarijski konzultant za imigrante David Aryan je pod istragom nakon što je nekolicini stranih radnika naplatio 25.000$ kako bi im pomogao pronaći posao u Kanadi. Najmanje jednog je prevario.

– Konzultant mi je rekao da mu moram biti zahvalan jer me legalno doveo u Kanadu – rekao je Mohamad Tehrani iz Irana, jedan od Aryanovih klijenata. Aryan je imao licencu za konzultantski posao i Tehrani se s njim povezao kako bi mu ovaj pronašao posao za niskokvalificirane u zapadnoj Kanadi. Platio mu je 5000$ unaprijed i 20.000$ nakon što mu je odobrena radna viza. A to je u Kanadi zakonom zabranjeno. Tehrani to nije znao.

– Želio sam promijeniti život. Promijeniti svoju budućnost. Engleski govorim tečno. Završio sam i fakultet – kaže Tehrani. Nisu mu to bili jedini troškovi, platio je i kartu do Vancouvera. Iako su po kanadskom zakonu to obavezni poslodavci. Kad je došao na dogovoreno mjesto, shvatio je da tvrtka za koju je trebao raditi ne postoji. Naime, prestala je s radom još u lipnju.

– Aryan, njegovi agenti i ‘poslodavac’ varaju prijavljene i vladu bez da ih se pozove na odgovornost. To je profitabilan posao – ljut je Tehrani. Problem u cijeloj priči je što je vladin ured dao dopuštenje tvrtki koja ne postoji da dovede 10 radnika.

– Uvjeren sam, nakon što sam pročitao sve informacije, da je riječ o uroti. Mnogi ljudi imaju koristi od osobe koja je platila velik novac da bi došla u Kanadu – kaže bivši čelnik Regulatornog vijeća imigracijskih konzultanata, Phil Mooney.

Tehrani je sedam mjeseci nakon dolaska u Kanadu – nezaposlen. 

Datum objave: 29.09.2014.