Autor: Zoran Stupar
Kanadska provincija s najviše stanovnika, Ontario, sljedeće godine bi mogao zabilježiti povećanje BDP-a veće od kanadskog prosjeka. Bilo bi to prvi put da se to dogodi otkako je započela svjetska ekonomska recesija, objavio je u srijedu kanadski CBC.

Banka CIBC predviđa da bi se u Ontariu BDP mogao povećati za 2,8 posto, dok bi ta brojka u Kanadi trebala iznositi 2,7. Jedina provincija bolja od Ontarija je Alberta, kojoj se predviđa rast BDP-a od 3,5 posto.
Najlošija kanadska provincija 2013. godine u rangu Francuske

Organizacija The Conference Board of Canada poslužila se podacima Statističkog zavoda Kanade i OECD-a za 2013. godinu i napravila tablicu u kojoj se uspoređuje BDP po glavi stanovnika kanadskih provincija sa svjetskim zemljama. Kanadska provincija Alberta je uvjerljivo vodeća na tablici, ispred Norveške i SAD-a. Na četvrtom mjestu je Saskatchewan, koji, uz Newfoundland i Labrador ima BDP per capita kao Švicarska. Najlošije je plasirana provincija Prince Edward Island, koja je nešto slabija od Francuske. 
Clipboard01.jpg

Pojašnjava se i zašto je Alberta tako visoko plasirana. Bogatstvo energenata dovelo je do ogromnog povećanja investiranja te povećanja zaposlenosti i prihoda koji su provinciju ‘lansirali’ na sam svjetski vrh prema ovom kriteriju.

Ali…

No, da ne bi sve bilo tako blistavo, u ovoj provinciji je i najveći disparitet između bogatih i siromašnih. Parkland Institute upozorio je na ovu nejednakost u svom izvješću ‘A social policy framework for Alberta: Fairness and justice for all’. Navodi se da 87% prihoda ide u ruke 50% obitelji. Jedan posto stanovnika Alberte ima prosječne prihode od 675,200 dolara godišnje, dok isti postotak najbogatijih Kanađana zarađuje gotovo dvostruko manje. Osim toga, u Alberti se redovito radi prekovremeno, prema čemu su, ako je vjerovati autorima izvješća, među ‘najgorima’ u svijetu, gotovo bez slobodnog vremena i slobodnih dana.

Alberta je do ove godine šest godina zaredom bila u proračunskom deficitu. Tek se ove početkom ove godine predviđao prestanak tog lošeg trenda. Nedavno je prisegnuo i novi premijer Jim Prentice, nakon što je prethodna vlada Alison Redford izazvala nekoliko skandala. Izabran je i novi ministar financija. Bivšu premijerku optužuje se da je nemilice trošila na sebe, svoje suradnike i obitelj, koristeći vladin zrakoplov za privatna putovanja. Uhvaćena je u planiranju gradnje penthouse-a na vrhu vladine zgrade. Građane je ostavila s dugom od 10 milijardi dolara. CTV News piše da je obećala 50 novih škola, a nije izgradila nijednu. Izvijestila je da je put u Indiju koštao 131.374 dolara, a koštao je trostruko više…

Datum objave: 18.09.2014.