U srijedu, 30 rujna, Hrvatske inovacije bile su u središtu pozornosti za vrijeme kratkotrajnog boravka kanadskog ministra inovacija, znanosti i industrije François-Philippea Champagnea u Hrvatskoj. U okviru radnog posjeta, delegacija iz Kanade na čelu s ministrom, posjetila je i razgledala iimpresivni proizvodni pogon Rimac Automobili, najbrže rastuće hrvatske tvrtke za proizvodnju električkih vozila sa sjedištem u Svetoj Nedelji, koja proizvodi Neveru, najbrži električni hiperautomobil na svijetu i Alpha Centauri centar Infobipa.

Svaki proizvod Rimca i Infobipa hrvatski su “jednorog” (ie. privatna poslovna startup tvrtka čija se vrijednost procjenjuje na više od milijardu dolara).

Kanadski ministar inovacija, znanosti i industrije François-Philippe Champagnea posjetio Hrvatsku

Ministar Champagne se susreo i s hrvatskim premijerom Andrej Plenkovićem, te ministrima Filipovićem i Fuchsom, a pozdravio ga je i ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman.

Vrijeme i pažnja posvećena posjetu pokazali su važnost odnosa između Hrvatske i Kanade (uključujući i njezinu značajnu hrvatsku zajednicu) i mogućnost dodatne suradnje.


Autor: iVAN GRBEŠIĆ, Toronto Datum objave: 01.09.2023.