Necijepljeni će ostati u ‘lockdownu’ kada završi opće zatvaranje u Austriji u nedjelju, potvrdio je u utorak novi kancelar Karl Nehammer, dan nakon što je preuzeo dužnost.

Austrija je uvela opće dvotjedno zatvaranje kako bi spriječila snažno širenje koronavirusa, pa su restorani, barovi, kazališta, muzeji i dućani koji ne prodaju osnovne potrepštine zatvoreni. Hoteli su zatvoreni za turiste.

Nehammer je na novinskoj konferenciji rekao da nije pitanje hoće li dvotjedni ‘lockdown’ završiti u nedjelju već na koji način, a razgovori o tome predviđeni su za srijedu.

Tjedan prije općeg zatvaranja, u ‘lockdown’ su morale osobe koje nisu bile potpuno cijepljene protiv koronavirusa i bio im je zabranjen pristup gotovo istim mjestima koja su sad zatvorena, a mogli su izlaziti iz kuće samo iz nekoliko razloga, poput odlaska na posao.  

“Lockdown’ za necijepljene ostaje na snazi”, rekao je Nehammer. 

Pressekonferenz mit Bundeskanzler Karl Nehammer.

Jetzt LIVE: Pressekonferenz mit Bundeskanzler Karl Nehammer.

Objavljuje Karl Nehammer u Utorak, 7. prosinca 2021.

No detalji se tek trebaju odrediti u srijedu na sastanku vlade i utjecajnih guvernera devet austrijskih pokrajina.

“Za sve necijepljene pogođene činjenicom boravka u lockdownu, tu je jasna ponuda: možete izaći ako iskoristite priliku da se cijepite”, rekao je Nehammer i dodao da je cilj zatvaranja potaknuti što više osoba da prime prvu dozu cjepiva. 

Upitan hoće li se restorani i hoteli otvoriti za vikend, Nehammer je rekao da je  to već dogovoreno s pokrajinskim guvernerima i da će nastojati ponovno otvarati poduzeća u što većoj mjeri.

Sad je pitanje koje sigurnosne mjere i ograničenja je potrebno donijeti, dodao je.

Jetzt muss die Arbeit im Vordergrund stehen – denn es gibt viel zu tun! Unser gemeinsames Ziel muss sein, das Land wieder aus dem Lockdown zu führen. Mehr im Video:

Objavljuje Karl Nehammer u Ponedjeljak, 6. prosinca 2021.

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 07.12.2021.