Autor: Hina/CroExpress

U Karlovcu je od devet sati sirenama oglašena opća opasnost te je počela evakuacija stanovništva iz Logorišta, Mekušja i Mostanja uz Koranu, te iz više mjesta u Pokupskoj dolini.
Od noćas je na snazi izvanredno stanje zbog poplave, poplavljeni su nebranjeni dijelovi grada, a opća opasnost proglašena je prvenstveno zbog tek nadolazećeg vodnog vala Koranom, koji se očekuje oko podne.

Na terenu je oko sto vojnika, 120 vatrogasaca, sa šest čamaca, 15 pripadnika HGSS-a i četrdesetak radnika svih gradskih tvrtki s operativom, a podižu se zečji nasipi i u gradskoj četvrti Rakovac, inače branjenom djelu grada, rekao je danas nakon sjednice združenog stožera Karlovačke županije i Grada Karlovca gradonačelnik Damir Jelić.

U protekla 24 sata na Karlovac su, prema podacima karlovačke Glavne meteorološke stanice, pale 62 litre kiše po četvornom metru, još i više u gornjem toku sliva rijeke Korane, i to u uvjetima već izlivene rijeke i potpuno vodom zasićenog tla, tako da se tijekom dana očekuje novi vodeni val Koranom. Njezin je vodostaj već sada 784 centimetra te se ulijeva u Kupu, čiji pak je vodostaj 795 centimetara, koja neće moći prihvatiti te količine vode bez dodatnog plavljenja.

‘Nikada u povijesti na Veljunu nije bila zabilježena ta razina, pa smo se odlučili na evakuaciju. Tiha uzbuna traje još od šest sati za dio Logorišta, Mekušja i Mostanja uz Koranu, te uz više mjesta u Pokupskoj dolini. Evakuaciji se dio stanovništva protivi, a bilo bi dobro da se svi discipliniraju, jer bolje da i pretjeramo u oprezu, nego da netko strada’, poručio je gradonačelnik Jelić.

Vreće se pune na Foginovom kupalištu uz Koranu, evakuirano se stanovništvo smješta u školu Švarča, a zečji nasipi grade svuda gdje je to potrebno, a otežano se i prometuje.

Promet je u prekidi i na državnoj cesti D 36, u prekidu je promet kroz podvožnjak Ilovac i Grabrik – Rakovac, pod vodom su ceste Logorišted-Mala Švarca, Donje Mekušje-Husje-Kobilić, Gornje Mekušje-KAmensko, Donji Piselci uz Dobru, a teško je stanje i u općini Barilović gdje je pod vodom županijska cesta, koja nikada nije bila poplavljena.

Datum objave: 13.09.2014.