Pripadnici policijskih agencija iz BiH prekinuli su u četvrtak, zajedno s kolegama iz MUP-a RH, lanac krijumčarenja migranata čamcima preko rijeke Save nedaleko Brčko Distrikta, priopćilo je državno Tužiteljstvo BiH koje je navelo da je jutros spriječeno prebacivanje još 12 migranata.

Na rijeci Savi jutros je spriječeno ilegalno prebacivanje 12 migranata, a slobode su lišena dva člana organizirane kriminalne skupine, navodi se u priopćenju Tužiteljstva BiH. U okviru akcije izvršeni su pretresi na području Brčkog, s ciljem prikupljanja dokaza i dokumentiranja počinjenog kaznenog djela, dodaje Tužiteljstvo.

U toj višemjesečnoj međunarodnoj akciji realiziranoj s ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske s bosanskohercegovačke strane sudjelovali su policijski službenici Brčko distrikta i Granične policije BiH.

Krijumčari su migrante prebacivali čamcima preko rijeke Save kako bi ušli u Hrvatsku te nastavili dalje u zemlje Europske unije pri čemu su ostvarili značajnu materijalnu korist.

Bosna i Hercegovina je godinama izložena pritisku tisuća migranata na tzv. zapadnobalkanskoj ruti koji se pokušavaju preko Hrvatske dokopati zemalja Europske unije. Najveći problem za zemlju predstavlja iznimno porozna istočna granica prema Srbiji zbog toga što Graničnoj policiji BiH nedostaje oko 1000 policajaca.

No, pritisak migranata ove godine je značajno opao u odnosu na ranije godine. Do kraja srpnja službeno je zabilježen ulazak oko 7.500 ilegalnih migranata. Procjenjuje se da je u zemlji, u nekoliko organiziranih kampova te u privatnim objektima, smješteno oko 5000 ilegalnih migranata. Pomoć Europske unije za upravljanje migracijskom krizom u BiH premašila je iznos od 90 milijuna eura.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 23.09.2021.