Od 7. prosinca, svoja vrata otvaraju trgovine, dio škola i vrtići, a dozvoljeno je manje ograničeno kretanje od 6 do 20 sati.

Nakon skoro tri tjedna lockdowna, od 7. prosinca u Austriji sve vrste trgovina i uslužnih djelatnosti otvaraju svoja vrata kupcima uz određena ograničenja i epidemiološka pravila, javlja kroativ.at.

Za kupce i zaposlenike vrijedi obaveza nošenja zaštitne maske te jedan kupac na deset kvadratnih metara. Zadržavanje u prolazima trgovačkih centara nije dozvoljeno. Tako će u bečkom Donauzentrumu zaštitari kontrolirati distancu među ljudima, a Vlada je najavila policijske kontrole prvih dana kako bi se izbjegle ogromne gužve u trgovinama.

Produženo radno vrijeme u trgovinama

U trgovinama će radno vrijeme biti produženo 8., 12. i 19. prosinca. Ministri apeliraju da se građani prvih dana suzdrže od odlaska u trgovine, no ipak se očekuje velika navala ljudi zbog velikih popusta. Trgovački lanci Billa i Merkur su odlučili zatvoriti veći dio svojih poslovnica u utorak.

Kod svih uslužnih djelatnosti, poput frizerskih salona i kozmetičara, zabranjena je prodaja i nuđenje hrane i pića. Otvorene su i biblioteke, muzeji, ali i klizališta.

Svi viši razredi osim maturanata ostaju do (najranije) Božića u modusu online nastave, a ostali razredi se vraćaju u školske klupe uz obavezno nošenje zaštitne maske od 10. godine. U slučajevima sumnje na zarazu odradit će se testovi grgljanjem.

Noćno ograničeno kretanje

Od 20 do 6 sati je na snazi noćno ograničeno kretanje, prema kojem se dom smije napustiti samo iz određenih razloga: npr. odlazak na posao, kupovina, kontakt s relevantnim osobama, odmor na svježem zraku. Preko dana je dozvoljeno posjetiti drugo kućanstvo, a dozvoljen je kontakt do šest odraslih uz šestero maloljetne djece.

Ugostiteljstvo i hotelijerstvo neće otvoriti prije 7. siječnja

Ugostiteljstvo i hotelijerstvo neće otvoriti prije 7. siječnja 2021. godine. Preuzimanje hrane je dozvoljeno od 6 do 19 sati, a dostava je moguća cijeli dan. Također, odluke od prije tri tjedna vrijede i dalje za staračke domove i domove za njegu, bolnice, događaje, kulturne ustanove, sport, turizam i sveučilišta.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 07.12.2020.