Autor: Hina/CroExpress

Njemačka kancelarka Angela Merkel će na konferenciji posvećenoj jugoistoku Europe, što će se u Berlinu održati 28. kolovoza, uputiti važne poruke koje bi mogle biti dio novog plana Berlina za stabliziranje toga dijela europskog kontinenta, najavio je nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Wolfgang Petritsch u intervjuu kojega je u ponedjeljak objavio sarajevski ‘Dnevni avaz’.

‘Očekujem neke vrlo snažne poruke Merkel poput onih danih Hrvatskoj prije ulaska te države u Europsku uniju kada je (Ivo) Sanader morao otići’, kazao je Petristsch, dodajući kako se Europa uz potporu Sjedinjenih Država mora uključiti u rješavanje stanja u BiH.

On je ustvrdio i kako je je BiH postala poligon preko kojega ruski predsjednik Vladimir Putin sada pokušava oslabiti utjecaj Eurpske unije.

Na isti način na koji to čini u Ukrajini, Gruziji ili Moldovi, Putin djeluje i u BiH i to preko Republike Srpske, a jednostalnom logikom da ako već ne može imati pod utjecajem cijelu BiH onda barem zagorčava život EU manipulirajući RS-om uz potopru ‘provincijalog vođe zvanog Dodik’.

‘Mala politička elita odlično profitira od svega toga’, zaključio je Petritsch, uz tvrdnju kako u BiH zapravo ima puno ‘dodika’ i to od Mostara preko Sarajeva do Banje Luke, koji uopće ne žele u EU jer znaju kako bi to značilo i reforme koje podrazumijevaju njihov odlazak s političke pozornice.

Datum objave: 11.08.2014.