Iako je do sljedećih lokalnih izbora više od šest mjeseci, već sada je jasno da će politička bitka za Vukovar, koja je zakazana za svibanj iduće godine, biti jedna od zanimljivijih u Hrvatskoj, piše Večernji list.

Da će biti tako pokazuje i to što se već sada naveliko počelo govoriti o imenima potencijalnih gradonačelnika pa se već znaju neka imena dobro poznata hrvatskoj javnosti. U isto vrijeme Vukovar će biti i svojevrsni test za najjače političke stranke u Hrvatskoj i pokazatelj za dalje jer će u tom gradu snage odmjeriti HDZ, Domovinski pokret i SDP.

Prvi sa svojom potencijalnom kandidaturom oglasio se bivši gradonačelnik SDP-a Željko Sabo koji također smatra kako će politička bitka za Vukovar biti iznimno zanimljiva javnosti, i to odmah poslije one koja će se voditi u Zagrebu.

– Još nismo odlučili, ali s velikom vjerojatnošću može se reći da ću ja biti kandidat za gradonačelnika. Vukovar je grad koji stagnira, nema projekata, ulaganja, atmosfera je loša… Jednom riječju, loše se radi. Aktualna vlast u ovih šest godina poslije moga odlaska još nije završila projekte koje su pripremili moji suradnici i ja. U isto vrijeme, novih projekata nema – kaže Sabo. Dodaje i kako je otvaranje prodajnog centra Pevexa jedini gospodarski subjekt koji je u Vukovaru počeo poslovati nakon što je on izgubio izbore dok su svi ostali bili dogovoreni prije.

– Jedini novi projekt na kojem skidam kapu gradonačelniku i njegovim suradnicima je projekt obnove hotela “Dunav” i otvaranje hotela “Hilton” – ironično je rekao Sabo koji je 2009. godine pobijedio na izborima.

U drugom krugu pobijedio je Ivana Penavu 2013., ali mu godinu dana kasnije, nakon svih događanja s uvođenjem ćirilice, nije prošao proračun pa je 2014. godine izgubio od Penave za 194 glasa.

Penava, koji je u vrijeme pobjede bio dio HDZ-a, koji je napustio u svibnju ove godine, svoju kandidaturu najavio je ovih dana kazavši kako će imati potporu Domovinskog pokreta i nekih drugih stranaka.

– Vukovaru je neophodan gradonačelnik koji će nastaviti raditi za vukovarske interese. Treba znati i da je Vukovar specifičan grad koji i danas vuče traume iz rata i to ne samo one emotivne nego i realne i životne. Vukovar zaslužuje nekoga tko će davati sebe za taj grad pri tome ne pitajući koliko to košta – rekao je Penava.

Dodao je kako je i danas, unatoč svemu što je napravljeno, Vukovar na samo 30-40 posto prijeratnog Vukovara kada je riječ o gospodarstvu, ali i ljudskim resursima. Svoga kandidata svakako će imati i HDZ koji je nakon izlaska Penave i suradnika ostao obezglavljen i bez ijednoga vijećnika.

Međutim, vrlo brzo stao je na noge tako da je na prošlim parlamentarnim izborima upravo HDZ u Vukovaru osvojio najviše glasova.

Kao potencijalni kandidat za gradonačelnika spominje se Nikola Mažar koji je državni tajnik u Središnjem uredu za stambeno zbrinjavanje i koji se jedini kandidirao za predsjednika vukovarskog HDZ-a.

Uz njega se kao kandidati spominju i Krunoslav Šeremet i Franjo Orešković. Mažar ističe da još donijeli odluku o kandidatu za gradonačelnika, te da je jak HDZ garancija stabilnog Vukovara. Ostaje da se vidi i kako će se na izborima postaviti Marijan Pavliček, predsjednik HKS-a i aktualni zamjenik gradonačelnika, kao i SDSS za koji se ne zna hoće li imati kandidata za gradonačelnika ili će se fokusirati na borbu za mjesto zamjenika gradonačelnika koje im je preoteo Srđan Milaković.


Autor: Branimir Bradarić, Večernji list Datum objave: 15.11.2020.