U subotu je krenuo tradicionalni Ribarski tjedan i traje do subote, 5. rujna, a prvi je puta organiziran davne 1966. godine.

 

To je jedan od skromnih načina na koji Crikveničani žele odati priznanje ribarstvu, jednoj od najvažnijih djelatnosti zaslužnih za razvoj i opstanak Crikvenice te zahvaliti svojim precima ribarima na upornosti, izdržljivosti i njihovoj važnoj ulozi u gradnji crikveničkoga identiteta. Program je otvorio glazbeni sastav „Trend“ i rasplesao Trg Stjepana Radića domaćim i stranim hitovima.

Posjetitelji su posebno dobro prihvatili panoramsku vožnju brodovima koju su im bez naplate omogućili crikvenički brodari Sfera, Kamelija i Primorka. Na Trgu Stjepana Radića postavljena je izložba plakata Ribarskoga tjedna počevši od 2006. godine do danas te se posjetitelji mogu vratiti u prošlost Ribarskoga tjedna i ocijeniti koji im se od plakata najviše sviđa, a i na Instagram profilu Crikvenica_Croatia mogu dati svoje mišljenje ostavljanjem komentara. U nastavku tjedna posjetiteljima se nudi obilje primorske pjesme.

U srijedu se održava Festival ribarske pjesme – promenadni nastupi glazbenih sastava „Trio Crikvenica“, klape „Histri“ i „Klamaruša“ te u četvrtak Primorska noć uz nastup glazbenog sastava „Trio Crikvenica“. U petak, 4.9. se po prvi puta organizira interpretacijska šetnja na temu crikveničkog ribarstva i tradicije pod nazivom „Rogi ribaru“ pod vodstvom Marijane Mužević te se pozivaju gosti da se pridruže ovom zanimljivom programu i nauče ponešto o povijesti crikveničkog ribarstva. Ribarski tjedan će se zatvoriti u subotu, 5.9. s početkom u 20 sati uz nastup klape „Tramuntana“.

Brončani kip Ribara u crikveničkoj luci, rad akademskog kipara Zvonka Cara simbolizira višestoljetnu crikveničku tradiciju ribarstva i privrženosti moru. No, nije samo umjetnost podsjetnik na bogatu morsku tradiciju, nego i ljudi, njihovi običaji, pjesma i čarobni mirisi ribarskih specijaliteta. Upravo zato je pripremljena gastronomska poslastica u koju se uključilo sedam ugostiteljskih objekata u sastavu projekta „Cesta plave ribe“ – Bodulka, Karoca i Trabakul u Crikvenici, Feral u Jadranovu te Kantunić, Riva i Ulika u Selcu.

Svi su pripremili posebnu ponudu jela od srdele, koja je bila jedna od glavnih namirnica, na kojoj su se othranili brojni Crikveničani u prošlosti. Zato treba iskoristiti ovu posebnu mogućnost te istražiti ponudu ugostitelja, koji su pripremili menije od 3 slijeda s uključenim predjelom, glavnim jelom i desertom za 100 kuna, što vjerujemo da će biti poseban mamac za sve one koji znaju da je plava riba izvor bjelančevina, vitamina, minerala i omega 3 kiselina, a jako je zdrava i ukusna.

U program se uključio i Muzej Grada Crikvenice, koji će omogućiti slobodan ulaz za sve posjetitelje tijekom Ribarskoga tjedna na izložbama „Prva na Jadranu“ i „Ljubavna“ u Crikvenici te „Kućici od ribari“ u Jadranovu.

Ribarski tjedan dio projekta „Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine – Arca Adriatica“.

Želimo Vam srdačnu dobrodošlicu na tradicionalni Ribarski tjedan!

Organizator: Turistička zajednica Grada Crikvenice

Pokrovitelji i partneri: Grad Crikvenica, Županijska lučka uprava Crikvenica, Hrvatska turistička zajednica, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Kvarnera, „Eko – Murvica“ d.o.o., „Hyper Dizajn d.o.o.“ i Muzej Grada Crikvenice.


Autor: CroExpress/Promo Datum objave: 31.08.2020.