Autor: Hina/CroExpress

Podizanje improviziranog obilježja u obliku križa na padinama Trebevića iznad Sarajeva, koje je u nedjelju odmah po svom pojavljivanju snažno uzburkalo duhove, postalo je glavnom predizbornom temom u Bosni i Hercegovini, a brojne reakcije koje su uslijedile zasjenile su sve druge rasprave koje su vođene u dosadašnjem tijeku predizborne kampanje.
Građani glavnog grada BiH u ponedjeljak su obilježje u obliku betonsko-metalnog križa, visine deset i raspona četiri metra, postavljeno tijekom noći između subote i nedjelje na uzvisini pod nazivom Zlatište i može ga se vidjeti iz nekih dijelova grada, mogli vidjeti u ‘nakrivljenom izdanju’. Rezultat je to pokušaja skupine mladića da obilježje protekle noći uklone, što se završilo njihovim privođenjem u policijsku postaju u Istočnom Sarajevu.

Glasnogovornica lokalne policije Danka Tešić izjavila je kako je policijska ophodnja na temelju dojave zatekla pet mlađih osoba koje su pokušavale oboriti križ zakačivši ga čeličnom sajlom koju je vukao automobil. Nakon saslušanja oni su pušteni jer je utvrđeno kako u njihovom postupku nema elemenata kaznenog djela.

Policija je reagirala i nakon što je obilježje postavljeno pod okriljem noći i bez ikakvih dozvola. Napravljen je zapisnik i sada se čeka odluka vlasti općine Istočni Stari Grad, na čijem se teritoriju i nalazi obilježje koje je već dobilo kvalifikaciju ‘inat križa’.

Istočni Stari Grad općina je u sastavu Republike Srpske i njen teritorij crtama povučenim u Daytonu nepirodno vijuga obroncima Trebevića pa tako obuhvaća i Zlatište, mjesto podno kojeg je križ podignut. Načelnik te općine Bojo Gašanović i sam je osudio podizanje improviziranog križa dodajući kako je to ‘sramota i za Srbe’ te kako za podizanje takvog obilježja treba ispoštovati procedure i protokol. On je za ‘Dnevni avaz’ kazao kako će općina tražiti da se obilježje makne.

Križ o kojem je riječ projekt je udruge Savez logoraša Republike Srpske, čiji je predsjednik Branislav Dukić izjavio kako bi to obilježje, koje je osvanulo doslovce preko noći, trebalo podsjećati na Srbe poginule na području Sarajeva tijekom rata. Dukić i njegova udruga tvrde da je šest i pol tisuća Srba tijekom rata ubijeno na području Sarajeva, a kako je ustvrdio riječ o tri tisuće civila i tri tisuće ‘vojnika koji su bili oko Sarajeva’.

Sistematizirane podatke o broju poginulih u ratu u BiH do sada je objavio jedino Istraživačko-dokumentacijski centar (IDC) iz Sarajeva. Prema podacima tog centra, na području deset općina koje su prije rata činile grad Sarajevo od 1992. do 1995. ubijeno je ili nestalo nešto više od 14 tisuća osoba, dok je unutar opsjednutog dijela glavnog grada, kojega su činile četiri općine, ubijeno nešto više od 11 tisuća ljudi.

Prema nacionalnoj strukturi poginulih i nestalih u deset općina nešto više od devet i pol tisuća ili 66,22 posto bili su Bošnjaci, nešto manje od četiri tisuće ili 27,63 posto činili su Srbi, 723 ili 5,03 posto bili su Hrvati, dok su 162 žrtve ili 1,13 posto bili pripadnici drugih entičkih skupina.

Podizanje križa na Trebeviću odmah je dobilo potporu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. Zastupnik te stranke u Domu naroda parlamenta BiH Staša Košarac, koji slovi za neku vrstu Dodikovog povjerenika za Istočno Sarajevo, izjavio kako je to ‘izraz potrebe da nadomak Sarajeva obilježi stradanje srpskog naroda u Sarajevu od 1992. do 1995.’. Dodao je kako je to privremeno rješenje te kako se nada da će uskoro biti napravljeno još veće spomen-oblježje.

Istup Košarca bio je povod brojnim drugim strankama za zaključak kako iza svega zapravo stoji SNSD, koji podižući međunacionane napetosti pokušava osigurati dodatne glasove među biračima s područja Istočnog Sarajeva.

Sarajevski mediji u ponedjeljak ne dvoje kako je riječ o najobičnijoj provokaciji podsjećajući na činjenicu kako su padine Zlatišta na kojima je postavljen improvizirani križ lokacija s kojega je tijekom opsade od 1992. do 1995. godine napadano središte grada.

‘Inat križ na Zlatištu je sol na rane’ i ‘Uvreda sa Zlatišta’, naslovi su kojima su ‘Dnevni avaz’ i ‘Oslobođenje’ u ponedjeljak izvijestili o podizanju obilježja na Trebeviću.

Gotovo da nema političke stranke u Federaciji BiH koja se nije oglasila ovim povodom oštro osuđujući podizanje križa, a osudama su se pridružili i Ured visokog predstavnika (OHR), delegacija Europske unije, američko veleposlanstvo te poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

‘To je politički simbol provokacije i netrpeljivosti. Na ovaj način unosi se nemir i nepovjerenje među ljude i narode u BiH i posipa sol po nezacijeljenim ratnim ranama mnogih ljudi’, izjavio je reis Kavazović.

Podizanje improviziranog križa iznad Sarajeva odmah je u drugi plan potisnulo sve druge rasprave pa je postalo i najvažnijom temom brojnih stranačkih predizbornih skupova i reagiranja.

‘To predstavljaju tek nastavak huškačke retorike Milorada Dodika i njegovih sljedbenika pred ove izbore, a sve s ciljem da narode Bosne i Hercegovine podijele u torove i osiguraju sebi nove četiri godine vlasti’, stoji u reakciji stranke Demokratska fronta koju vodi Željko Komšić.

Nova demokratska partija (NDP), koju vodi bivši predsjednik RS Dragan Čavić, nazvala je ovo ‘najprizemnijim i najprimitivnijim načinom pridobivanja jeftinih predizbornih poena (Dodikova) režima i njegovih slugu’.

Rasprave o improviziranom križu zamijenile su tako parole i rutinska obećanja o boljim danima koji će uslijediti nakon 12. listopada, kada se izabere nova vlast.

Izborni plakati postavljeni su u svim gradskim središtima i duž prometnica te od 12. rujna šalju potencijalnim glasačima nemaštovite poruke uz već viđene slogane.

Stranka demokratske akcije (SDA) tako je svoju kampanju svela na slogan ‘U jedinstvu je snaga’, praćen fotografijom Bakira Izetbegovića.

Slogan HDZ BiH ‘Hrvatski odgovor’ ilustriran je stisnutom šakom, Saveza za bolju budućnost (SBB) s porukom ‘Uz narod’ obećava ‘tsunami pravednosti i snažnog razvoja’ a Demokratska fronta Željka Komšića poziva ‘Odlučno u promjene’.

Do epizode s improviziranim križem na Trebeviću Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika težište svoje kampanje je usmjerio na promicanje daljnjih koraka ka neovisnosti Republike Srpske, dok je njihov glavni konkurent Srpska demokratska stranka (SDS) usmjerena na to da glasače upozori na teško gospodarsko stanje i prijetnju financijskim slomom do koje je dovela sadašnja Dodikova vlast.

Datum objave: 22.09.2014.