Narodna molitva “Križići” ili koja se u nekim krajevima naziva još i “O dušice grišna” po prvim riječima molitve, nastala je na početku 20 stoljeća, a po nekim izvorima i ranije s obzirom na to da se prenosila usmenom predajom, teško je doći to točnih podataka.

Nastala je na području Dalmatinske Zagore, Hercegovine i Završja, a raširila se cijelom Dalmacijom, Bosnom, Bokom Kotorskom. Kao što je i specifično za ovo krajeve gdje je nastala izgovara se na ikavici. I moli se na specifičan način tako da molitvu tijekom dana treba izgovoriti 100 puta. U nekim krajevima se moli u zoru, dok se u većini mjesta moli tijekom cijelog dana. U samom tekstu molitve postoje određene promjene ovisno od regije.

Molitva

O dušice grišna, budi u viri kripna. Kad budeš putovati, dugim putim, tisnim klancim, srist će te Duv nemili, Duv nečisti. Pitat će te: “Il si moja duša il si Božja?” Ti ćeš reći:” Nisam duša tvoja, već Božja!” Ja sam rekla Bogu doći na blagdanak, na Veliki četvrtak: 100 Amena, 100 Jezusa, 100 Križića, 100 se puta prikrsti (prekriži). Prikriži me Gospodine da mi duša ne pogine. Amen.


Autor: CroExpress/Ivan Novokmet Datum objave: 14.04.2022.