Kurz je podsjetio da se vlada rukovodi motom “omogućiti onoliko sloboda koliko je moguće, onoliko oganičenja koliko je potrebno”

U austrijskoj vladi trenutno postoji spor kancelara Sebastiana Kurza i ministra zdravlja Wolfganga Mucksteina u vezi daljeg popuštanja epidemioloških mjera.

Povodom daljeg pada incidencije, Kurz je podsjetio da se vlada rukovodi motom “omogućiti onoliko sloboda koliko je moguće, onoliko oganičenja koliko je potrebno” i najavio za naredni petak dalje razgovore o novim popuštanjima u lipnju i srpnju.

Kurz je spomenuo i mogućnost “skidanja” zaštitnih maski.

Na to je reagirao ministar zdravlja Wolfgang Muckstein kritizirajući šefa vlade i rekavši da će maske morati nositi još i predstojeće zime. Dodao je da je spreman razgovarati samo o ukidanju obaveze nošenja maski na otvorenom, prenosi Tanjug.

Izaći u susret građanima

“Taj kurs neće podržati OVP. Neophodno je osjećati potrebe građana”, poručio je šef Narodne partije (OVP) August Weginger.

Prethodno je i ministarica turizma Elisabeth Kostinger kazala da se mora izaći u susret građanima pošto je postignut cilj smanjenja broja pacijenata na intenzivnoj njezi, kao i sve manji broj zaraženih.

Mucksteina podržavaju stručnjaci kao što je Armin Fidler koji smatra da ne treba dalje popuštati mjere prije 1. srpnja, kako bi se analiziralo kako su se popuštanja odrazila na Austriju.


Autor: CroExpress Datum objave: 24.05.2021.