Tijekom svoje bogate karijere ovaj Šibenčanin postao je dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada, među kojima je i Porin za životno djelo.

Mate Mišo Kovač rođen je na današnji dan 1941. godine u kući Zrinke i Jakova Kovač. Bio je treće i najmlađe dijete u obitelji, koje je tridesetak godina nakon postao najveća pjevačka zvijezda bivše države. Rodio se u susjedstvu još dva šibenska glazbena velikana, Vice Vukova i Arsena Dedića.

Oduvijek mu je nogomet bio velika ljubav, branio je za Šibenik, a velika želja bio mu je Hajduk. Glazba mu je sve više odvlačila pozornost u tinejdžerskom dobu. Serenade Ljube Lučeva je jednostavno obožavao, a kasnije se “zaljubio” u Elvisa Presleya.

Iako su Miši Kovaču prvu ponudili narodnu glazbu, on je to odbio. Danas ne planira veliko slavlje, a zbog korone rijetko izlazi iz stana, piše 24sata. Prvu ploču za Jugoton snimio je 1964. godine, i to “I Can’t Stop Loving You” od Raya Charlesa. A svega pet godina kasnije bio je proglašen najuspješnijim pjevačem.

“Dragi Mišo, sjećam se kad si kao dječak pokucao na vrata u Jugotonu i rekao da bi želio snimiti ploču. Vjerovao sam da si hrabar i da možeš snimiti neku narodnu. Ti si to odbio tražeći sebi mjesto u zabavnoj glazbi. Bio si uporan i uspio si”, rekao mu je tih dana urednik u Jugotonu Pero Gotovac.

Guste crne kose, markantan, počeo je pjevati na festivalima, a uspjeh je došao 1969. na Vašem šlageru sezone i pjesmom Đorđa Novkovića “Više se nećeš vratiti”. Singl se prodao u više od 200.000 primjeraka, a zvijezda je bila rođena.

Sada je sretan u braku s Lidijom.

Tijekom svoje bogate karijere ovaj Šibenčanin postao je dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada, među kojima je i Porin za životno djelo. Osim toga valja istaknuti i nagradu za najboljeg pjevača godine kao i za najbolji tematsko-povijesni album.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 16.07.2021.