Zbog porasta broja novozaraženih i sedmodnevne incidencije, središnji njemački epidemiološki institut Robert Koch vidi Njemačku na početku trećeg pandemijskog vala.

„Postoje jasne naznake da je u Njemačkoj započeo treći val pandemije. Ja sam vrlo zabrinut“, rekao je direktor Instituta Robert Koch Lothar Wieler u četvrtak u Ženevi.

U četvrtak je zabilježeno 14.356 novozaraženih koronavirusom što je oko 2400 više nego u četvrtak prošlog tjedna i najveći broj od kraja siječnja. Time je nastavljen uzastopni porast broja novozaraženih posljednjih tjedana.

Preko 55 posto novozaraženih je inficirano tzv. britanskom varijantom virusa B.1.1.7.

Sedmodnevna incidencija je porasla na vrijednost od 69,1 a u tijeku jednog dana je zabilježeno i 359 umrlih od posljedica zaraze koronavirusom.

Sedmodnevna incidencije je od sredine veljače u stalnom porastu. Njemačka vlada je nova otvaranja u kulturnom, sportskom i ugostiteljskom sektoru povezala s padom incidencije ispod vrijednosti od 50.

Direktor Instituta Robert Koch Wieler je rekao kako se trenutno vodi „borba između mutiranih virusa i brzine cijepljenja“. On je izrazio nadu da bi do jeseni 80 posto stanovništva moglo biti cijepljeno nakon čega bi mogle biti ukinute protupandemijske mjere.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 11.03.2021.