Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestilo da je Ludbreški hren postao 48. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji (EU).

Europska komisija je danas u Službenom listu EU objavila da je Ludbreški hren dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla čime je taj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele EU. Iz Ministarstva ističu kako EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda. 

Postupak zaštite naziva Ludbreški hren pokrenuo je Cluster za ruralni razvoj i poduzetništvo EUVITA iz Varaždina, koji je Ministarstvu poljoprivrede podnio zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla pod nazivom Ludbreški hren. 

Ludbreški hren je, kako se navodi u priopćenju, korijen povrtne kulture dobivene kultivacijom samonikle biljke hrena (Armoracia rusticana P. Gaertn., B. Mey. et Schreb.), koja kao autohtona vrsta i istoimena čuvana sorta raste isključivo na području Varaždinske županije.

Korijen Ludbreškog hrena predstavlja podzemni dio korijena i često je razgranjen, valjkast, zadebljao i mesnat te ima prepoznatljiv i pravilan, blago konusni oblik okruglastog presjeka. Odlikuju ga ljutina, oštrina i osvježavajući okus, a konzumira se kao svježi proizvod, prvenstveno kao prilog i dodatak jelima.

Uz prirodne karakteristike proizvodnog područja, za proizvodnju Ludbreškog hrena ključan je ljudski čimbenik koji podrazumijeva tradicionalan način sadnje i poznavanje tehnologije uzgoja hrena, koji su važni za održavanje karakteristika čuvane sorte.

Vještina uzgoja Ludbreškog hrena, kako se navodi, važna je od pripreme sadnica do dorade korijena za tržište, a specifičnost je i dorada biljke tijekom vegetacije te prepoznavanje optimalnog stupnja zrelosti kako bi se u konačnici dobio korijen prepoznatljivog oblika i senzorskih svojstava.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 05.04.2024.