Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak da je zastao njegov dijalog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nakon što su otkrivene masovne grobnice u Ukrajini.

“Od otkrivenih pokolja u Buči i drugim gradovima, rat je promijenio smjer pa s njime otada nisam više izravno razgovarao, ali ne isključujem to u budućnosti”, rekao je Macron za televiziju France 5.

Rusija je optužbe da su njezine snage ubile civile u Buči nazvala “monstruoznom krivotvorinom” osmišljenom da se ocrni ruska vojska.

Na pitanje zašto nije slijedio primjer drugih europskih čelnika i otputovao u ukrajinski glavni grad Kijev, Macron je rekao da dokaz potpore sam po sebi nije bio potreban nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

“Vratit ću se u Kijev, ali ići ću ondje da donesem nešto korisno… jer je očito da ne moram otputovati ondje da bih pokazao podršku”, rekao je Macron, dodavši da je oko 40 puta razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem od početka rata.

“Ako odem u Kijev, to će biti zato da napravim razliku”, rekao je.

Kremlj tvrdi da je pokrenuo “posebnu vojnu operaciju” za demilitarizaciju i “oslobađanje” Ukrajine od nacionalističkih ekstremista. Ukrajina i Zapad optužuju Putina da je pokrenuo ničim izazvanu vojnu agresiju.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 19.04.2022.