Porast broja slučajeva zaraze omikron varijantom u Hrvatskoj očekuje se u drugom tjednu siječnja, a vrhunac vala krajem siječnja, početkom veljače, dodao je Capak.

U Hrvatskoj je do sada potvrđen mali broj slučajeva omikron varijante koronavirusom, tako da se postojeće epidemiloške mjere nastavljaju i nakon Nove godine te će za doček radno vrijeme biti produženo do dva sata iza ponoći, rečeno je u utorak nakon sjednice Znanstvenog savjeta.

“U Hrvatskoj imamo osam sekvenciranih slučajeva omikrona i još osam visoko suspektnih za koje smo 99,9 posto sigurni da je omikron. Danas imamo još tri ili četiri nova slučaja, koja su suspektna”, rekao je predsjednik Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

Porast broja slučajeva zaraze omikron varijantom u Hrvatskoj očekuje se u drugom tjednu siječnja, a vrhunac vala krajem siječnja, početkom veljače, dodao je Capak. 

S obzirom na trenutni mali broj zaraze omikronom, za sada se neće pooštravati epidemiološke mjere, a odluka o produženju radnog vremena za doček Nove godine neće se mijenjati.

“Vjerojatno ćemo ih produžiti sutra, svih pet ili šest odluka vezanih i za granice, za rad trgovina, prometa, odluka o okupljanju. Ne bi trebalo biti ništa novo u odnosu na ono što je na snazi”, rekao je načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Božinović je izvijestio da su na sastanku znanstvenici upozorili  da je val omikrona nešto različit u odnosu na ranije valove, više je zaraženih, no u ovom trenutku još uvijek nedostaju čvrsti pokazatelji o težini bolesti.

“Studije koje su dosad napravljene govore da je bolest, pogotovo u južnoj Africi, ali dijelom i u nekim europskim zemljama – nešto blaža“,  rekao je Božinović.

Istaknuo je i da i dalje treba voditi računa o opterećenosti zdravstvenog sustava  zbog čega se danas održava sastanak s ravnateljima bolnica.

Naime, ako budemo imali četiri puta više zaraženih, unatoč  50 posto blažoj kliničkoj slici,  to opet može značiti – dva puta više hospitaliziranih.

Kao dobru vijest naveo je da u SAD-u kreće druga faza ispitivanja jednog tzv. pan-korona virus cjepiva, koje bi imalo širok spektar pokrivenosti novih varijanti.

I tu se očekuju neki konkretni rezultati u razdoblju od tri do šest mjeseci,  a odobravaju se i neki novi lijekovi. To bi bila ona kombinacija medicinskih ili farmakološki rješenja koja bi iduću godinu trebala učiniti lakšom, barem kad su u pitanju oni teži oblici bolesti i smrtnost od ovoga virusa, rekao je.

Na sastanku je posebno naglašena nužnost uzimanja booster doze cjepiva koja, naglasio je Božinović, ima itekakvog utjecaja.

Jer, iako je omikron krenuo u Europi kroz zemlje koje su više cijepljene, činjenica je da je manje hospitalizacija, manji je i broj smrtnih slučajeva, što se izravno dovodi u vezu s razinom procijepljenosti u tim državama.

Stoga je ponovno pozvao građane da uzmu tu pojačavajuću dozu, pogotovo zdravstveni djelatnici, ali i korisnici domova za starije i nemoćne te svi stariji sugrađani.

U pripremi su veći kapaciteti za testiranje

Kapaciteti za testiranje se povećavaju, a već sada su ogromni kapaciteti za testiranje brzim testovima, kaže Capak. Što se pak tiče PCR-a,  u jednom danu ih se može napraviti oko 20.000,  autorci se šalju i Europskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC).

“Danas popodne očekuju se rezultati nešto više od 300 uzoraka koji su poslani 14. prosinca, a jučer je poslano još 1200 uzoraka”, rekao je Capak.

Istaknuo je i da najnovije spoznaje američkog CDC-a govore da zaraženi omikronom prenose virus samo dva dana prije simptoma i dva do ti dana nakon početka simptoma.

“Nakon Nove godine će sigurno biti više omikrona u Hrvatskoj i što će biti više oboljelih, naravno da ćemo nastojati da one koji više nisu zarazni ranije oslobodimo samoizolacije”, poručio je. 


 

Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 28.12.2021.