Od tri nova ministra iz kvote Domovinskog pokreta, Josip Dabro i Ivan Šipić su bivši članovi HDZ-a, koji u Banske dvore ulaze iz Sabora dok Ante Šušnjar u izvršnu vlast ulazi kao odvjetnik i visokopozicionirani član stranke.     

Budući ministar poljoprivrede Josip Dabro, koji će na čelu tog resora zamijeniti Mariju Vučković, glavni je tajnik Domovinskog pokreta, član Predsjedništva stranke i predsjednik vukovarsko-srijemskog DP-a.

Uz to, upravitelj je zaklade Vrhbosanske nadbiskupije, navodi se na stranicama DP-a.

Od 2017. do 2021. obnašao je dužnost zamjenika župana Vukovarsko-srijemske županije, kao član HDZ-a iz kojeg izlazi 2021. Na zadnjim lokalnim izborima bio je nezavisni kandidat za župana, no izgubio je u drugom krugu od HDZ-ovog Damira Dekanića.

Tijekom dana se očekuju odluke stranaka o zamjenama

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike HrvatskeSrijeda, 15. svibnja 2024.

Na zadnjim parlamentarnim izborima izabran je u Hrvatski sabor u petoj izbornoj jedinici, kao drugi na listi DP-a, iza predsjednika stranke Ivana Penave, sa 720 preferencijalnih glasova.

Nakon završene Tehničke škole Ruđer Bošković u Vinkovcima, na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu 2012. završio je stručni studij za izobrazbu trenera. Diplomu i stručno zvanje magistra kineziologije stekao je 2019. na Edukacijskom fakultetu, na Univerzitetu u Travniku.

Dugogodišnji je amaterski i profesionalni sportaš u kickboxingu i sportski trener,  a bio je i član stožera hrvatske kickboxing reprezentacije.

Plenković potvrdio da će Furio Radin, Željko Reiner i Ivan Penava biti troje od ukupno pet potpredsjednika Hrvatskog sabora

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike HrvatskeUtorak, 14. svibnja 2024.

Na čelu novog Ministarstva demografije i useljeništva bit će Ivan Šipić, po struci vjeroučitelj koji je također bivši član HDZ-a.

Političkog iskustva već ima kao bivši saborski zastupnik i gradonačelnik Trilja u tri mandata.

Kao i Dabro, i Šipić se s HDZ-om razišao 2021. godine, uoči lokanih izbora, kada ga je stranka odbila podržati kao kandidata za gradonačelnika u još jednom mandatu. Zbog toga je na te izbore izašao s nezavisnom listom, s kojom je osvojio pet mandata u Gradskom vijeću i poziciju predsjednika, zahvaljujući podršci Mostovih vijećnika.

Kao HDZ-ov saborski zastupnik sukobio sa strankom, digavši ruku protiv usvajanja Istanbulske konvencije. Saborski mandat obnovio je na izborima prije mjesec dana kao drugoplasirani kandidat DP-a u devetoj izbornoj jedinici, s osvojenih 2437 preferencijalnih glasova. 

Razgovori i dalje traju, napredak se vidi…

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike HrvatskeUtorak, 14. svibnja 2024.

Ministarstvo gospodarstva od Damira Habijana preuzima Ante Šušnjar. Riječ je o odvjetniku u odvjetničkom društvu Potočnjak i Šušnjar iz Zagreba. Također, član je predsjedništva Domovinskog pokreta i Suda časti DP-a te jedan od osnivača te stranke. Na njegovo odvjetničko društvo zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić prebacio je upravljačka prava tvrtki u kojima ima vlasničke udjele.

Za razliku od Dabre i Šipića, Šušnjar u Banke dvore ne ulazi iz saborskih klupa, odnosno nije bio kandidat na nedavnim parlamentarnim izborima. Prema pisanju medija, Šušnjar je i stečajni upravitelj, a sudski registar ga povezuje s čak 116 tvrtki.

DP-u prema riječima predsjednika te stranke Ivana Penave pripada i četvrti ministar kao prvi potpredsjednik Vlade koji će biti bez resora. Također DP dobiva još jednog potpredsjednika Sabora i jednog potpredsjednika Vlade.


Autor: CroExpress,Hina Datum objave: 16.05.2024.