Potrošnja plina ove godine će se smanjiti zbog visokih cijena i smanjenja isporuka ruskog plina Europi, a u narednim godinama očekuje se tek spori rast jer će se potrošači prebacivati na alternativne izbore, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Po novom izvješću, do 2025. IEA očekuje rast od samo 3.4%, što je porast od 140 milijardu kubičnih metara plina u odnosu na 2021. Usporedbe radi, samo 2021. registriran je porast potražnje u iznosu od 175 milijardi kubičnih metara plina.

“Posljedice ruske invazije na Ukrajinu na globalne cijene plina i napetosti oko opskrbe, baš kao i posljedice na dugoročne ekonomske prognoze, mijenjaju perspektivu prirodnog plina”, objavila je IEA.

“Trenutne rekordne cijene i poremećaji pri opskrbi štete ugledu prirodnog plina kao pouzdanog i relativno jeftinog izvora energije te stvaraju nesigurnost oko njegove budućnosti, naročito u zemljama u razvoju u kojima se očekivalo da će igrati sve veću ulogu kako rastu zahtjevi za energijom”, stoji u izvješću agencije, prenosi Index.


Autor: CroExpress Datum objave: 05.07.2022.