Rekao je kako je Vlada nakon “potresa stala uz narod što je bilo očito cijelo ovo vrijeme”.

Potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera za obnovu potresom pogođenih područja Tomo Medved najavio je dobre vijesti za one na području pogođene potresom. Smatra kako je Vlada nakon “potresa stala uz narod što je bilo očito cijelo ovo vrijeme”. Te kako je jamstvo što je Vlada RH preuzela obvezu financiranja obnove da će se sve obnoviti.

“U rekordnom razdoblju od svega četiri mjeseca nakon potresa započeli smo s obnovom kuća, a s javnim objektima kao što su škole, domovi zdravlja, starački domovi ili zgrade sudova još i prije. Do sada je obnovljeno više od 70 kuća, na njih 150 traju radovi, a za koji dan potpisat će se ugovori za obnovu još 3000 kuća. Potpuno razumijem ljude koji su ostali bez svojih domova, ali učinit ćemo sve da obnovimo i zadnju kuću. Očekujem bolju suradnju i od lokalnih čelnika i uvjeren sam da ćemo zajedničkim snagama završiti obnovu. Ova Vlada je nakon potresa stala uz narod što je bilo očito cijelo ovo vrijeme. Tako će biti i ubuduće, a sama činjenica da je Vlada RH preuzela obvezu financiranja obnove u cijelosti jamstvo je da će se sve obnoviti”, rekao je Medved u intervjuu za Večernji list.

Kako riješiti problem osoba privremeno nastanjenih u kontejnerima i kamp-kućicama uoči dolaska ljetnih vrućina?

“Mogli smo smjestiti sve ljude u čvrste objekte, no to bi podrazumijevalo smještaj i izvan ove županije. Kako su ljudi željeli ostati kraj svojih domova i imanja, postavili smo više od 2100 mobilnih kućica i kontejnera. Zima je donijela jednu vrstu problema, ljeto će donijeti druge poteškoće i svjesni te činjenice opremamo kućice i kontejnere. Zimus smo ih opremali grijalicama, a sada klima-uređajima kako bismo ljudima olakšali boravak u takvim uvjetima. No ne želim da se to shvati kao rješenje problema. Obnova je jedino trajno rješenje”; rekao je.

Je li realno očekivati da će svi stanovnici Banovine stradali u potresu do ove zime biti u čvrstim objektima, pod krovom?

“Sve ćemo učiniti da se do sezone grijanja oko 20 tisuća obitelji vrati u svoje kuće i stanove, ali bilo bi neodgovorno obećati da će se do sljedeće zime obnoviti središta Petrinje, Gline ili Siska, što je gotovo nemoguće. Očekujem još veći odaziv tvrtki koje će se uključiti u obnovu”, kazao je.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 14.06.2021.