Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u utorak da su migranti koji dođu u Njemačku Nijemci iako imaju strana imena, suptilno kritizirajući rašireni običaj među bijelim Nijemcima da Turke rođene u Njemačkoj ispituju odakle su došli.

“Integracija se ne može provlačiti kroz sedam generacija i nikada ne završiti samo zato što se netko ne zove Erika ili Klaus”, rekla je Merkel u Berlinu.

“Pitanje je dokad se osoba koja nema njemačko ime mora integrirati prije nego što se potpuno integrira? Mislim da svakome treba pružiti priliku, dok ne dobije njemačko državljanstvo, da ga se smatra dijelom ove zemlje i ime pritom ne bi trebalo imati nikakvu ulogu”, dodala je.

Merkel je istaknula da su useljenici iz drugih kultura “radili za Njemačku” i tako pridonijeli njezinoj snazi.

Kancelarka je govorila na 60. obljetnici potpisivanja ugovora s Turskom o primanju stotina tisuća turskih radnika koji su popunili manjak radne snage 1960-tih.

Tadašnja Zapadna Njemačka je slične ugovore potpisala s Italijom, Portugalom i bivšom Jugoslavijom (1968.), a Istočna Njemačka s Mozambikom, Kubom i Vijetnamom.

Na obljetnici su dodijeljene nagrade Njemačke zaklade za integraciju, uključujući hrvatskoj useljenici Anki Ljubek, majci poznatog njemačkog glumca Carla Ljubeka.

Merkel je došla u sukob s dobrim dijelom demokršćanske Unije CDU/CSU nakon što je 2015. dozvolila prihvat više od milijun izbjeglica, mahom iz Sirije i Iraka.

Kancelarka, koja je Njemačku vodila 16 godina, povlači iz politike nakon parlamentarnih izbora 26. rujna.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 31.08.2021.