Predsjednik Republike Zoran Milanović u petak je poručio da Ivan Turudić ne smije biti glavni državni odvjetnik jer postoje ozbiljne sigurnosne zapreke te dodao da će pričekati par dana prije nego o tome progovori i dati premijeru Andreju Plenkoviću vremena da se informira i reagira. 

U izjavi novinarima u Dubrovniku, Milanović je podsjetio da je kao premijer bio, a i danas je kao predsjednik Republike, “korisnik proizvoda i nalaza službi” te da zna “neke stvari”, koje su i zapisane. “I u slučaju tog tipa, jer ne mogu ga drukčije nazvati, puno toga sam već rekao, postoje ozbiljne sigurnosne zapreke”, rekao je Milanović.

Dodao je da premijeru Plenkoviću daje “ono što se zove benefit sumnje”. “Dakle polazim od toga da možda ne znaš. Da možda ne znaš, ali moraš se informirati jer ti je to dostupno, kao i meni. (…) I pričekat ću još koji dan, u nadi da čovjek radi u dobroj vjeri i da je ovo sve skupa jedna zabuna”, rekao je Milanović.

Naprosto, Turudić to ne smije biti u ovoj državi, ponovio je. “Bude li, onda ćemo svi mi vidjeti što ćemo poduzeti. Sigurno to ne mogu silom spriječiti, niti potpisati, ali s obzirom na to da imam čast i odgovornost da služim, i da branim osobne slobode, to su stvari o kojima moram govoriti”, poručio je Milanović iz Dubrovnika gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u prigodi obilježavanja Dana Grada.

Novinari su ga višekratno tražili da iznese neke od primjera odnosno informacija koje ima, no on je poručio “korak po korak”. “Pričekat ću još dan, dva u nadi da će premijer iskoristiti sve resurse koji mu stoje na raspolaganju i poći od principa dužnosti i časti”, rekao je.

Zastupnike koji govore, naveo je, da s Turudićem znaju na čemu su i kakav je, podsjetio je da se tako u prošlosti govorilo i za Hitlera, kad ga se potvrdilo za kancelara. “Nemojte se zezati”, poručio im je te, uz ostalo, ustvrdio da je Turudić “odabranik” i da “dolazi po silu i moć”.

Na primjedbu novinara kako je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica naveo da je Turudić prošao tri sigurnosne provjere, Milanović je odgovorio – “uu, ako je to točno, onda moramo razgovarati o kvaliteti sigurnosnih provjera”. 

“Naprosto taj čovjek ne može biti sudac. (…) Radi se možda o najozbiljnijoj situaciji ove vrste u kojoj je Hrvatska bila od 1995. Možeš tolerirati jedno vrijeme njegove gadarije, politiziranje, obilaske političkih skupova i braniteljskih polupokušaja polupuča, i to dok si predsjednik županijskog suda. Dakle, morao bi biti potpuno distanciran, hladan, nepristran, a ti tamo vodiš strinu, zaovu, daidžu, amidžu, ženu, s cijelom obitelji dolaziš u taj šator i nakon toga ideš na sud koji donosi tajne mjere i ti si u svim tim stvarima prisutan. To je incest”, rekao je Milanović.

 Na primjedbu novinara da je taj primjer javnosti poznat te na pitanje znači li to da onda postoji nešto ozbiljnije, Milanović je potvrdno odgovorio. “Apsolutno”, rekao je.

Novinari su ga pitali je li već treba biti objavljen datum parlamentarnih izbora, na što je također odgovorio “apsolutno”, dodavši da se od toga ne smije “raditi privatna prćija, dakle, kad premijer odluči”.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 02.02.2024.