Povijesno je neosporno da je hrvatska dijaspora, pri kraju komunističke Jugoslavije sastavljena od političkih emigranata i iseljenika, dala veliki doprinos oslobođenju Hrvatske od komunizma i da još uvijek šalje svojima u domovini gotovo isto toliko novaca koliko Lijepa naša zarađuje od turizma.

„Otac domovine“ Franjo Tuđman i njegova Hrvatska demokratska zajednica kao brojčano najveća stranka u Republici Hrvatskoj dobivali su većinu na izborima zahvaljujući, među ostalim, i financijskoj pomoći hrvatskoga iseljeništva.

To se vidjelo i po tome što je u Hrvatskom saboru u početku demokracije bilo više dijasporskih zastupnika nego svih predstavnika  nacionalnih manjina, uključujući i privilegiranih Srba. No tijekom vremena broj dijasporskih parlamentaraca sustavno je smanjivan te danas iznosi samo tri, a i ti nisu zastupnici dijaspore nego Hrvati iz Bosne i Hercegovine, koji imaju sva predstavnička prava i u susjednoj od Hrvatske neovisnoj državi.

Malo tko u vrhovima hrvatske politike uviđa tu političku nezgrapnost spram prave i jedine dijaspore, nepravdu koju je odavno trebalo ukinuti, a mogla se je vrlo jednostavno uvođenjem dopisnog glasovanja koje bi vrijedilo za sve hrvatske državljane bez obzira gdje žive

Svi prijedlozi da se ono uvede, propali su zahvaljujući zajedničkoj volji vladajućih stranaka i oporbe.

ODLUČILI STE ILI RAZMIŠLJATE O POVRATKU U BIH? Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, #Zvonko #Milas boravio je u posjetu BiH, gdje je dogovarao različite projekte koji će pomoći očuvanju identiteta i opstojnosti #Hrvata u #BiH Evo što je sve kazao u inervjuu za HRT…

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike Hrvatske u Utorak, 2. travnja 2024.

Dijaspora je dobra kad šalje novac, a kad želi biti ranopravna s ostalim građanima Hrvatske onda se tretira kao napasnica s ustaškim korijenima.

Sudjelovaje dijaspore na hrvatskim izborima i inače je uvijek bilo teško i djelomično nemoguće jer se taj „blagdan demokracije“ održava samo u hrvatskim diplomatsko-konzularnim prostorijama, a prije toga Hrvati s inozemnim adresama stanovanja morali su se u istima registrirati.

Dr. #Vesna #Bosanac uvršena je među #Svjetske #Pravednike u Vrtu Pravednih u #Milanu. #Hrvatska će ju zauvijek pamtiti…

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike HrvatskeČetvrtak, 7. ožujka 2024.

Sadašnji predsjedenik Republike Hrvatske Zoran Milanović i to je otežao time što je dan biranja Sabora, bez valjanog objašnjenja, prebacio sa subote i nedjelje, kako je bilo dosad, na srijedu, nešto dosad neviđeno u hrvatskoj demokraciji. Toga radi inozemi bi Hrvati morali od svojih poslodavaca dobiti slobodni radni dan i često satima putovati od svoga boravišta do mjesta glasovanja, praktično Milanović je ukinuo i onu mršavu mogućnost glasovanja dijaspore koja je važila dosad.

Zna se zašto: Milanović ‘mrzi’ predsjednika vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića više nego sve neprijatelje Hrvatske pa je odredbom da se glasovanje održi jedne srijede temeljito skučio i tu mogućnost sudjelovanja dijaspore u tome, pa se može očekivati da će skoro dijasporsko izlaženje na izbore biti još više smanjeno nego što je bio slučaj dosad, vjerojatno u količini statističke pogrješke. To bi bila posljednja kap u nepotpunoj čaši izborne pobjede trenutnog šefa države Milanovića kao budućeg predsjednika vlade i po njemu početak kraja Plenkovićeve vladavine s dodatnim sudskim progonima HDZ-a kojega on naziva „kriminalnom organizacijom“.

Onaj tko puno radi i poštuje druge ide s pravom po novo povjerenje hrvatskog naroda, poručio je premijer #Hrvatska #izbori2024.

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike HrvatskeUtorak, 26. ožujka 2024.

Vraćamo se dakle na novi Bleiburg, sigurno ne s fizičkim, ali ipak s političkih egzikucijama neviđenih razmjera.

A to bi trebalo  spriječiti, naime tako da što više dijasporskih Hrvata, uz sve goleme poteškoće, izađe na izbore i što više domovinskih glasača daju svoj glas Plenkoviću i HDZ-u, bez obzira na sve njihove nepodopštine tako da Plenkiju ne budu potrebni manjinski glasovi nego da skupa s nekom manjom hrvatskom strankom obrazuje solidnu koalicijsku vladu. Osim toga zar nije vidljivo da je Plenkovićeva vlada, baš zato što je vlada, a ne oporba, izborila vrijedne rezultate u gospodarskom oporavljanju Hrvatske i moći će to nastaviti ako pobijedi na sadašnjim izborima. 

#Hrvati #izvan #Republike #Hrvatske, ova vijest je za vas @pratitelji

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike HrvatskePonedjeljak, 25. ožujka 2024.

Naravno, ponavljamo to nije isključiva zasluga te vlade i toga premijera, no jest činjenica koju sadašnja oporba ne može nadmašiti. Onako kako se ona ponaša u predizbornoj kampanji i onako kako postupa sa svojim razrožnim koalicijskim partnerima nema izgleda da bi mogla povećati ekonomske i političke uspjehe sadašnje vlade s njezinim ugledom u Europskoj Uniji i svijetu.

Drukčije rečeno, hrvatski bi se birači treba odlučiti, isključivo politički gledano, za manju nevolju kao često u našoj političkoj prošlosti, dakle glasati hladnim razumom, a ne toplim srcem.


Autor: CroExpress, Gojko Borić/Köln Datum objave: 02.04.2024.