Španjolski kralj Filip VI. i hrvatski predsjednik Zoran Milanović zadovoljni su bilateralnim odnosima dviju zemalja, dok njihove supruge ističu važnost prevencije debljine u djece za očuvanje zdravlja cjelokupnog stanovništva, kaže se u priopćenjima objavljenim nakon njihovih sastanaka u srijedu na Pantovčaku. 

Španjolski kralj Filip boravi u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj zajedno s kraljicom Letizijom. 

Nakon svečanog dočeka na Pantovčaku, predsjednik Milanović i njegova supruga Sanja Musić Milanović razgovarali su s kraljem i kraljicom.

Španjolski kralj i hrvatski predsjednik zadovoljni su bilateralnim odnosima Hrvatske i Španjolske, koje su dvije prijateljske i savezničke zemlje, članice Europske unije i NATO-a, kaže se u priopćenju. 

Kralj Filip VI. i Milanović osvrnuli su se i na blisku znanstvenu suradnju dviju zemalja koja je posebno obilježena zajedničkim partnerstvom u projektu DONES kojim se, među ostalim, predviđa partnerstvo Hrvatske i Španjolske u istraživanju fuzije, uz partnerstvo u razvoju i gradnji akceleratora te partnerstva hrvatskih i španjolskih kompanija na izgradnji opreme za velike znanstvene projekte.

Na sastanku se razgovaralo i o aktualnim europskim i globalnim temama, uključujući sigurnosnu krizu na području istočne Europe koju je uzrokovala ruska agresija na Ukrajinu.

Sanja Musić Milanović i španjolska kraljica Letizija odvojeno su, pak, razgovarale o inovativnim pristupima prevenciji debljine u djece u Hrvatskoj, Španjolskoj i na cijelom kontinentu. 

Istaknuta je pritom važnost prevencije debljine u djece za očuvanje zdravlja cjelokupnog stanovništva i naglašena važnost sveobuhvatnog pristupa prevenciji debljine kroz multisektorski skup intervencija usmjeren na sva životna razdoblja, piše u priopćenju. 

Musić Milanović predstavila je stručne i znanstvene aktivnosti koje provodi u tom području u Hrvatskoj i u Europi te je najavila i nadolazeći inauguracijski summit supružnika europskih čelnika na temu prevencije debljine u djece u Europi, koji će zajednički organizirati s Europskim uredom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Dolazak španjolskog kraljevskog para u Zagreb prvi je službeni posjet španjolskih monarha Hrvatskoj.

Španjolski kralj i kraljica borave u službenom posjetu Hrvatskoj u godini kada se obilježava 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Španjolske, a s ciljem potvrde izuzetno dobrih međudržavnih odnosa te davanja poticaja za njihov daljnji razvoj. 

Španjolski kralj i kraljica zajedno s predsjednikom i njegovom suprugom položili su popodne vijenac na Spomenik domovini, središnji hrvatski spomenik žrtvama i pobjedi u Domovinskom ratu, te hrvatskoj državi.

Predsjednik Milanović sa suprugom priredit će i svečanu večeru u čast kralja Filipa VI. i kraljice Letizije na Pantovčaku.

U četvrtak, drugog dana posjeta, održat će se Hrvatsko-španjolski IFMIF-DONES forum na kojemu će sudjelovati predsjednik Milanović i kralj Filip.

Obojica će govoriti na tom znanstvenom kongresu gdje će biti  potpisan “memorandum o razumijevanju” vezan uz projekt na kojem će raditi fizičari dviju zemalja.

Filip VI. kasnije će se sastati i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem te s premijerom Andrejom Plenkovićem, a u okviru damskog programa Musić Milanović i kraljica Letizia posjetit će polikliniku Suvag.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 16.11.2022.