Nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković kazao da je njegova vlada učinila “gigantske korake” za zaštitu prava bosanskohercegovačkih Hrvata, predsjednik Zoran Milanović je odgovorio kako je Plenković učinio “gigantske korake” samo u izdaji hrvatskih nacionalnih interesa.

Predsjednik Zoran Milanović smatra da bi Hrvatska trebala uložiti veto na finsko i švedsko pristupanje NATO-u dok se ne promijeni izborni zakon u BiH s ciljem onemogućavanja preglasavanja Hrvata od brojnijih Bošnjaka.

Takvoj se politici protivi vlada, a premijer Plenković je ranije u četvrtak kazao kako Milanović takvu politiku provodi samo da bi naštetio HDZ-u, da njome nanosi štetu bosanskohercegovačkim Hrvatima te da se načelno iz proruske pozicije protivi širenju NATO-a.

Za razliku od Milanovićeve vlade, njegova je vlada „učinila gigantske korake da bi se emancipiralo pitanje Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u BiH i izbornog zakona“, kazao je Plenković.

Milanović je objavom na Facebooku reagirao na Plenkovićevu izjavu poručivši da su “gigantski koraci” jedino gigantski “u smjeru izdaje hrvatskih državnih interesa i još hitriji u dokazivanju svoga poltronstva”.

Plenkovićevu izjavu da se Hrvatsku u NATO-u i EU-u “gleda čudno” zbog predsjednikovih izjava, Milanović je protumačio kao odraz uplašenosti za buduću karijeru u Bruxellesu.

“Požalio se danas Plenković, valjda sav uplašen za sudbinu svojih mokrih briselskih snova i želja, da ga partneri iz NATO-a gledaju ‘čudno’. Zbog toga što hrvatski predsjednik, zamislite, brani interese Hrvatske. Taj vječni diplomat i aspirant na briselske fotelje trebao bi znati, nakon toliko godina povlačenja po europskim hodnicima, kako NATO nema jedan par očiju – kojih se on panično boji – već NATO čini 30 članica, to je 30 pari očiju među kojima su i hrvatske”, napisao je na Facebooku Milanović.

“Plenkovićev je problem što ne gleda svojim očima i bilo bi me briga za njegovu zaslijepljenost karijerom da taj samodopadni varalica ne pokušava i Hrvatskoj zalijepiti flaster na usta i staviti povez na oči. Kako ne bismo vidjeli njegovu izdajničku politiku”, dodao je.

Milanović se referirao i na recentnu izjavu glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, u kontekstu turske blokade finskog i švedskog zahtjeva za članstvom u NATO-u zbog podrške Radničkoj partiji Kurdistana (PKK), da se “interesi svih saveznika moraju uzeti obzir”.

Istaknuo je kako je paradoksalno da hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, za kojeg je kazao da je “još jedna dvorska luda iz Plenkovićeve ostave pokvarene robe”, pokazuje razumijevanje za turske interese.

“Jednako kao što i drugi hrvatski politički slijepci, a slušamo ih ovih dana, mrtvo hladno razumiju da Turska ima svoje razloge za ultimatum. Da, ima ih. Ali ima ih i Hrvatska. Ne jednom, Grlić Radman, taj odnarođeni lažov koji već godinama vara svoje sunarodnjake po Bosni i Hercegovini, pokazao je da mu hrvatski interesi nisu poznati”, poručio je Milanović.

“Ali da je spreman biti pun razumijevanja za tuđe, ovoga puta turske, interese dok istovremeno badava rasprodaje hrvatske, e to je za Nobelovu nagradu za izdaju”, dodao je.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 19.05.2022.