Predsjednik Republike Zoran Milanović prozvao je u petak političkog tajnika HDZ-a Ante Sanadera zbog zapošljavanja sina u Vatrogasnoj zajednici Splitsko-dalmatinske županije, gdje je Sanader predsjednik, ironično dodajući da će svom sinu savjetovati da se radi posla učlani u HDZ.

“Zaposlio je sina, gdje drugdje nego u svojoj firmi koja je državna i koja ima proračun koji osigurava država koju vodi HDZ”, rekao je Milanović novinarima o Sanaderu koji ga je nedavno prozvao za aferu Janaf, konzultantske ugovore, korupciju i dobivanje povoljnog stambenog kredita.  

Milanović je dodao da će svom sinu Anti savjetovati da se učlani u HDZ kako bi se mogao javiti na neki stranački natječaj za mlade ljude.

“Ako Plenković može biti predsjednik HDZ-a, može i Ante Jakov Milanović biti pravni savjetnik”, poručio je Milanović tijekom posjeta Ustanovi za sveobuhvatnu skrb “Tigrovi“ u Rakitju. 

Ante Sanader prethodno je optužio Milanovića u vezi niza pitanja, od “dobivanja dva milijuna”, nervoze nakon afere Janaf, do moguće povezanosti predsjednikova tajnog puta u Albaniju s odnosom prema krizi u Ukrajini.

Milanović je sve demantirao i uzvratio tvrdnjama da je Sanader “sredio posao sinu”, kao i da je Sanaderova supruga “na parkiralištu našla smotuljak eura i strpala ga u gepek, a vratila ga tek na poziv policije”.

“I taj tip ima brka i obraza stati pred kamere i čitati stvari koje su lažne i ponašati se po obrascu po kojemu se oni svi ponašaju…”, komentirao je Milanović Sanaderov istup.

Frka Petešić je Zagrepčanin koji se šverca u stanu u Jurišićevoj

Također je ponovno komentirao državni stan u Zagrebu koji koristi predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić, rekavši da je Frka Petešić “čisti Zagrepčanin koji se šverca u stanu u Jurišićevoj, a HDZ ga uporno brani.”

Iznio je stajalište da onim državnim dužnosnicima koji žive daleko od Zagreba treba osigurati stan, no tvrdi da je to pravo Frka Petešić “brutalno zloupotrijebio”. “To je čisti lopovluk, krađa”, kazao je.

Potvrdio je novinarima da je dobio ugovore o kupnji Rafalea, no nije ih htio komentirati jer su to “povjerljivi dokument”. “Nemam komentara osim što će 200 milijuna eura otići iz proračuna Ministarstva obrane”, rekao je Milanović.

Na pitanje što vojsci još treba, Milanović kaže kako nema ni govora da je sve gotovo.

“Ovo s Bradleyima je bilo utjerivanje na silu. Nisam mogao vjerovati da netko tako amaterski može misliti da to više ne postoji, da toga nema. To je kao kad malo dijete suočeno s nevoljom gurne glavu pod jastuk i misli da je zaštićeno”, rekao je Milanović dodavši da će taj posao s nabavom borbenih vozila pješaštva Bradley  trebati još platiti.

Govoreći o prva dva američka helikoptera Black Hawk koja su jučer stigla u Zagrebu, predsjednik je upozorio da za njih nisu izgrađeni hangari, a resorni ministar Mario Banožić propustio je za njih raspisati natječaj.

Banožića je još nazvao “lijenim nesposobnjakovićem” koji je obrazac nasilničkog protuzakonitog ponašanja iz bivšeg Ministarstva državne imovine prenio u Ministarstvo obrane, gdje maltretira načelnika Glavnog stožera.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 04.02.2022.