“Još jednom iznimna mi je čast da se ovo danas događa i da to radim na prijedlog ministra, što je još bolje”, naveo je. 

Predsjednik Zoran Milanović uručio je Povelju Republike Hrvatske Hrvatskom diplomatskom klubu. Udruzi hrvatskih diplomata priznanje je dodijeljeno za izniman i dugogodišnji doprinos u promicanju hrvatske diplomacije, proučavanju međunarodnih odnosa i vanjske politike Republike Hrvatske te uspostavljanju suradnje i prijateljskih odnosa s diplomatima stranih država, a u prigodi 20. obljetnice postojanja i djelovanja.

Uručujući Povelju Republike Hrvatske na svečanosti u Uredu Predsjednika Republike, predsjednik Milanović je u prigodnom obraćanju izrazio zadovoljstvo što može, kako je kazao, uručiti taj mali znak pažnje.

“Drago mi je da se toliko ljudi, nakon toliko godina drži zajedno. To čak nisam ni znao. Pretpostavljao sam da postoji neki oblik okupljanja, ali mi je ambasador Pelicarić objasnio o čemu se tu radi“, rekao je Predsjednik.

Osvrnuo se i na svoj rad u diplomaciji. “Mene su kurenti odnijeli, što kurenti, što moja volja i izbor, drugim putem. Ja sam diplomaciju napustio 2003. na 2004., ne mogu reći bez namjere da se vratim. Ali jednom kada odeš, otpadnik si, gotovo. Uvijek sam to gledao kao službu, što je više moguće izoliranu od dnevne i stranačke politike. Naravno, nije moguće potpuno, toga sam svjestan, ali što više to bolje“, rekao je predsjednik Milanović.

“U ovih trideset godina služba je napredovala, postala je rutinska, pomalo dosadna, ali  to je u njezinoj naravni, da bude takva. Ono vrijeme se više nikada neće ponoviti. Ja sam kao mladić došao u ministarstvo, još u Visoku, godinu dana ili manje na Zrinjevac i to je dvanaest godina mog života koji su me potpuno opredijelili. Ništa ne bi bilo ovako kao što je bilo da nije bilo te službe, da nije bilo, ne samo prilike da služim svojoj državi, mojoj zemlji, nego i da učim u tim dramatičnim, kako neki kažu u herojskim vremenima diplomacije, od najboljih i to kroz pogrešku i pokušaj. Dakle, potkusurivanje, podcjenjivanje, ponekad priznavanje. Sve je to škola koju se ne može negdje platiti i ne postoji tečaj za to“, istaknuo je predsjednik Milanović.

“Još jednom iznimna mi je čast da se ovo danas događa i da to radim na prijedlog ministra, što je još bolje. Mogao sam to dodijeliti izravno, ali ovako je košer. Hvala vam i živjeli!“, zaključio je svoje obraćanje Predsjednik. 

Predsjednik Hrvatskog diplomatskog kluba Smiljan Šimac preuzeo je Povelju Republike Hrvatske te u zahvali kazao kako to nije priznanje samo današnjim članovima Kluba nego i  trideset i dvojici članova kluba kojih više nema. Istaknuo je kako je prije dvadeset godina Hrvatski diplomatski klub osnovan da bi se sačuvalo znanje i iskustvo hrvatskih veleposlanika i generalnih konzula  stečeno u diplomatskoj službi u prvom desetljeću neovisnosti Republike Hrvatske. Dodao je kako je Klub osnovala skupina od dvadesetak hrvatskih diplomata  kao nevladinu i nestranačku udrugu hrvatskih diplomata utemeljenu na etičkim načelima promicanja diplomatske struke i zaštite nacionalnih interesa.

Uz predsjednika Milanovića na svečanosti dodjele Povelje Republike Hrvatske Hrvatskom diplomatskom klubu bili su savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH Andrea Metelko Zgombić te glavna tajnica Ureda predsjednika Republike Mirjam Katulić.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 03.12.2021.