Državni tajnik Zvonko Milas danas je sa suradnicima iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske posjetio franjevce Bosne Srebrene u Franjevačkom samostanu sv. Ilije i Župi sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba.

Tijekom obilaska samostansko-župnih prostora i još uvijek nedovršenog Pastoralno kulturnog centra za vjernike u ovom dijelu grada Zagreba, gvardijan i župnik fra Zdravko Dadić, samostanski i župni vikar fra Stipo Karajica i prof. fra Božo Lujić predstavili su državnom tajniku pastoralno-duhovno stanje u samostanu i župi, te su mu pojasnili na koji način župna zajednica koja broji oko 4.000 vjernika u 1.230 obitelji organizira i provodi svoje humanitarno-karitativne aktivnosti.

U Sesvetskoj Sopnici, nedaleko Zagreba živi veliki broj Hrvata koji su prognani i izbjegli iz Bosne i Hercegovine, a koji nikada ne zaboravljaju svoj rodni kraj i zavičaj.

Državni tajnik Milas je upoznao franjevce s aktualnim stanjem Hrvata u drugim državama i po kontinentima, gdje su se raselili i našli nove domove za život i rad, te ih informirao o zadovoljavajućem financijskom doprinosu i poticaju Vlade Republike Hrvatske kriznim područjima i ugroženim Hrvatima u župama susjedne Bosne i Hercegovine.

Na kraju posjeta Milas je zahvalio domaćinima na srdačnom prijemu i razgovoru, te izrazio zadovoljstvo sa svime što je mogao vidjeti i čuti, zaželjevši im puno snage u ostvarenju pastoralne, duhovne i karitativne misije.


Autor: CroExpress Datum objave: 11.05.2021.