Predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić primio je u sjedištu izvršne vlasti Županije Posavske u Orašju visoke goste iz Republike Hrvatske: Zvonka Milasa, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Žanu Ćorić, savjetnicu s posebnim položajem za pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Na radnom sastanku bili su predstavnici vlasti federalne i županijske razine, uz ostale predsjednik skupštine Županije Posavske Blaž Župarić, ministri u Vladi ŽP, zastupnici i predstavnici gradskih i općinskih vlasti. Tijekom sastanka razgovarano je o prioritetnim projektima za područje Županije Posavske s naglaskom na međugraničnoj suradnji i projektima u kojima potporu daje Vlade Republike Hrvatske preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

‘Danas smo imali zadovoljstvo organizirati sastanak i ugostiti državnog tajnika iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa i napraviti presjek suradnje i pomoći ovog ureda odnosno Vlade Republike Hrvatske prema Županiji Posavskoj. Tu su danas bili i gradonačelnik i načelnici. Razgovarali smo o projektima koji su implementirani i koji se planiraju kandidirati prema Središnjem državnom uredu u ovoj godini. Iskazali smo zadovoljstvo za dinamiku i iznos ulaganja u projekte u Posavini počeši od vodovodne mreže u Odžaku i Domaljevcu, projekta Doma zdravlja u Orašju kao jednog od većih projekata i niza drugih projekata koji nam omogućavaju da, zajedno sa sredstvima grada, općina i Vlade, te projekte stavljamo u funkciju i da budu na korist stanovništvu Županije Posavske. Mi smo prije 4 do 5 godina u vrijeme rada ove Vlade uspostavili suradnju gdje su nositelji bili ministarstva i općine, a na temelju te suradnje smo došli do prvenstveno značajnog pomaka izgradnje vodovodne mreže u općini Domaljevac-Šamac, pa vodovodne mreže u Odžaku, uređenje vijećnice u Odžaku, uređenje zgrade za braniteljske udruge u Odžaku, Doma zdravlja u Odžaku, Doma zdravlja i Dječjeg vrtića u općini Domaljevac-Šamac. Zatim završetak uređenja Samostana u Tolisi u sve tri faze, zajedno s Vladom Županije Posavske izgradnja Doma zdravlja u Orašju, znači niza projekata u našim školama na području cijele županije od projekata energetske učinkovitosti, nabave opremanja kabineta. Tako da je dug popis projekata koje smo zajednički napravili. Očekujemo da ubuduće idemo ka strateškim projektima na tragu izgradnje mosta u Svilaju, pa vjerujem uskoro proširenje kapaciteta mosta ili novog mosta u Orašju da na tragu te povezanosti imamo i gospodarsko jačanje ovoga prostora uz pomoć gospodarstva Republike Hrvatske, izjavo je za medije predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić.

#Hrvati #izvan #Republike #Hrvatske, ova vijest je za vas @pratitelji

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike HrvatskePonedjeljak, 25. ožujka 2024.

Nastavlja se suradnja Županije Posavske i svih općina sa Središnjim državnim urevi mdom za Hrvate izvan RH


‘Ja se doista ovdje osjećam, ne kao gost nego dio ovoga kraja. Na koncu i dolazim ne tako daleko od Posavine i iznimno mi je drago što sam ovdje čest gost… Suradnja Županije Posavske i svih općina sa Središnjim državnim uredom ima tijekom svih ovih godina rekao bih, jednu izvrsnu supstancu o kojoj je malo prije govorio predsjednik Vlade, dakle vide se tragovi suradnje po cijeloj županiji i u svim područjima, dakle od kulture preko obrazovanja do gospodarstva, brige za branitelje, brige za mlade, brige za djecu i tako će biti dalje. Sve ono što radimo, sve ono što pokušavamo zajednički unaprijediti, rekao bih da radimo zahvaljujući Hrvatima koji žive na ovom području. Da nema njih, ne bi bilo ničega. Dakle, zahvaljujem na volji, na entuzijazmu, na svemu što ih gura naprijed, a iznad svega je, dakle želja za opstankom, za životom na ovim područjima u ovom prekrasnom kraju i na nama je kao Vladi Republike Hrvatske, na državi Hrvatskoj, ne samo zbog ustavne obveze, nego zbog toga što smo mi jedan narod i tako trebamo jedni druge gledat, a tako se trebamo i odnositi. Na nama je da stvorimo što bolje uvjete, prvenstveno onima najmlađima, a onda i onima mladima da sve one talente, sve ono što kriju u sebi sve ono što žele oživotvoriti, da to i uspiju, i da danas-sutra kada postanu odrasli ljudi budu doista ponos ovoga kraja, a svima drugima, da pokušamo unaprijediti život, tako da to bude život koji je dostojan čovjeka, da to bude ugodna priča i da to bude prije svega priča koja po sebi, na neki način inicira i povratak onih koji su davnih godina već napustili. Ako ništa drugo, barem da odu zasluženo u mirovinu i ono sve što su zaslužili, dakle uživaju upravo u kraju u kojemu su se rodili, a i za mlade, vjerujem da kao i u Hrvatskoj, da se stvaraju prilike da obitelji osnuju ovdje svoje živote i da vide svoju perspektivu u Posavini kao života i življenja i svega onoga što Posavina nudi, izjavio je Milas.

#PAMTITI #ZAUVIJEK! U BiH je, prema podacima Hrvatske udruge logoraša bilo 525 logora kroz koje je prošlo 15 000 hrvatskih civila i vojnika 🙏

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike HrvatskeUtorak, 19. ožujka 2024.

Autor: CroExpress, zupanijaposavska.ba Datum objave: 26.03.2024.