Šef instituta kazao je kako je pozitivan pokazatelj da se broj novozaraženih „stabilizirao na visokoj razini“ te da više ne raste.

Epidemiološki institut Robert Koch smatra da su mjere zatvaranja uvedene početkom studenog počele pokazivati učinak, ali da je broj novozaraženih koronavirusom u Njemačkoj još uvijek na vrlo visokoj razini, rečeno je u četvrtak.

„Broj zaraženih je još uvijek vrlo visok, puno previsok“, rekao je direktor državnog Epidemiološkog instituta Robert Koch Lothar Wieler na redovnoj konferenciji za tisak.

On smatra da još uvijek postoji opasnost da bi zbog velikog broja novozaraženih bolnice mogle doći do granica kapaciteta. U četvrtak je zabilježeno 22.609 novih slučajeva zaraze što je oko 5.000 više nego u srijedu.

„Mi još uvijek nismo na sigurnoj strani“, rekao je Wieler. On je posebno zabrinjavajućim naveo porast broja težih oblika bolesti i porast broja pacijenata na intenzivnim odjelima.   

Šef instituta kazao je kako je pozitivan pokazatelj da se broj novozaraženih „stabilizirao na visokoj razini“ te da više ne raste.

„To bi mogao biti pokazatelj da mjere zatvaranja uvedene početkom studenog počinju djelovati“, rekao je Wieler, ali je dodao kako je još prerano govoriti o prekretnici.

Od početka studenog u Njemačkoj su na snazi mjere zatvaranja koje se odnose na ugostiteljske objekte i kulturne ustanove, kao i na drastično ograničenje socijalnih kontakata, a postoje naznake da bi ove mjere na snazi mogle ostati i do kraja godine.


 

Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 19.11.2020.