Prva asocijacija na riječ „moliti“ znači nešto tražiti, zahtijevati, očekivati, nečemu se nadati. Molimo ljude za uslugu da nam nešto daju, učine ili ne učine, nešto oproste, nešto zaborave…

U centru takvih naših međuljudskih odnosa nalazi se moje „ja“ i moja potreba koju na različite načine želim zadovoljiti. Stojim ja i oko mene se vrti svijet i ljudi, ja sam središte molitve za radost i nastavak daljnje komunikacije s onim što se vrti. Moliti je u tom kontekstu ispunjenje ili očekivanje ispunjenja osobnih ili zajedničkih želja i prohtijeva. Sama nas riječ „molitva“ usmjerava prema tome. U toj molitvi ja govorim, a drugi sluša i čak nema veliku priliku nešto reći, već često bezpogovorno ispuniti moja očekivanja.

#Sretan #Uskrs, poručuje misionar fra Ivica Vrbić zajedno s djecom iz misije u Mineru u Boliviji 🙂 #HrvatiuJužnojAmerici

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike HrvatskePonedjeljak, 1. travnja 2024.

Ako to moljenje prebacimo na duhovnu dimenziju, opet se vrtimo oko riječi koja je autorefleksivna: sad više nisu u pitanju ljudi, sad je Bog akter ili nebesnici – anđeli i sveti. I opet ja u središtu. Sama nas riječ „molitva“, „moliti“ usmjerava ka opasnosti krivog shvaćanja onoga što moj odnos s Bogom treba biti. Naravno da se nadamo Božjoj zaštiti, pomoći, upravljanju našeg života k radosti življenja… Ali, smisao molitve nalazi se duboko negdje drugdje, u nekim drugim svjetovima i razlozima, motivima i sadržajima.

Don Tomislav Lukač: Puno je dokaza da je #Isus uskrsnuo… #vjera

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike Hrvatske u Nedjelja, 31. ožujka 2024.

Molitva nije traženje, nego davanje. Davanje zahvalnosti Trojedinom Bogu i Njegovim i našim svetima što razumiju i ne odbacuju našu ljudskost grijehom ranjenu. Molitva je najbliskiji susret s Božjim veličanstvom, susret naše ljudske nemoći i ograničenosti s Vječnim i neograničenim. Molitva je zahvalnost za milost biti ono što ne zaslužujemo: ljubljena Božja djeca, otkupljena Božjim poniženjem. To predanje Vječnome nije traženje, već zahvaljivanje. A On zna što nam je potrebno i što nam je duši i tijelu korisno. Ako se On brine za ljiljane poljske i ptice nebeske, kako da ne brine i o onima koje je stvorio na svoju sliku i priliku?!

Sretan i blagoslovljen Uskrs ❤️

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike HrvatskeSubota, 30. ožujka 2024.

To stavljanje Boga u centar, a sebe u ono što se vrti oko Njega, jest potpuno predanje i povjerenje u Njega i Njegovu ljubav. Činimo to na različite načine zahvalnosti: euharistijskim sjedinjenjem, slavljenjem, klanjanjem, zahvaljivanjem, slušanjem i davanjem Bogu prilike na nam nešto na uho šapne, u srce utisne, u svijest i savjest ugnijezdi, smisao je našega malog, stvorenog Ja, pred Vječnim.

Veliki je petak garant povjerenja, uskrsno jutro smisao našeg postojanja. I zato molimo onako kako to Vječna Ljubav i zaslužuje!

SRETAN USKRS!


Autor: Marina Stojak Datum objave: 01.04.2024.