Tamošnji gradonačelnik bira se posredno iz redova izabranih vijećnika. 

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine u nedjelju je, čak dva tjedna nakon održanih lokalnih izbora Mostara, utvrdilo službene rezultate po kojima je HDZ BiH pobjednik s 13 osvojenih vijećničkih mandata, a slijedi bošnjačka koalicija koju predvodi SDA s 12 vijećnika.

Odluku o potvrđivanju rezultata lokalnih izbora održanih 20. prosinca SIP je donio sa šest glasova, dok je jedan član povjerenstva glasovao protiv zbog sumnji u nepravilnosti na izborima.

U novome sazivu Gradskoga vijeća koje broji 35 vijećnika bit će 13 vijećnika iz HDZ-a BiH, 12 ih dolazi iz redova bošnjačke koalicije koju predvodi SDA, a šest vijećnika imat će Bh. blok kojega čine SDP BiH i Naša stranka.

Tri vijećnika u Gradskom vijeću bit će iz redova Hrvatske republikanske stranke, prenosi Hina, dok je prag prešla i srpska lista ‘Ostajte ovdje’ s jednim mandatom.

Mostarski vijećnici biraju se s jedinstvene gradske liste, te sa lista šest gradskih područja. Tamošnji gradonačelnik bira se posredno iz redova izabranih vijećnika.

Ukoliko u prva dva kruga nijedan kandidat ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u trećem krugu mostarski gradonačelnik koji će naslijediti Ljubu Bešlića (HDZ BiH) birat će se običnom većinom.

Kako su priopćili iz SIP-a od sutra kreću rokovi za podnošenje zahtjeva za osporavanje izbornih rezultata, te ponovno brojanje glasačkih listića.

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najvažnije hrvatske stranke u BiH podnio je više prijava lokalnome tužiteljstvu u Mostaru, te državnom Tužiteljstvu BiH zbog, kako tvrdi, fiktivnih prijava više stotina bošnjačkih birača u većinskim hrvatskim gradskim područjima kako bi se utjecalo na rezultat lokalnih izbora.

U Mostaru su 20. prosinca 2020. održani prvi izbori za lokalna tijela vlasti nakon 12 godina. Izborni proces za Gradsko vijeće Mostara nije se mogao organizirati jer je Ustavni sud BiH 2010. osporio odredbe Izbornog zakona BiH koji se odnose na Mostar.

Tek sredinom ove godine uz posredovanje međunarodnih dužnosnika čelnici vodeće hrvatske i bošnjačke stranke HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović postigli su dogovor o izmjenama izbornih propisa za grad na Neretvi.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 04.01.2021.