Autor: Zoran Stupar

Suđenje bivšem operativcu i čelniku prvo jugoslavenskih, a zatim i hrvatskih obavještajnih službi, Josipu Perkoviću, započet će sredinom listopada. Suđenje bi se trebalo održavati 61 dan i biti završeno u travnju 2015. godine. Još se uvijek ne zna hoće li biti spojeno sa suđenjem Zdravku Mustaču, bivšem čelniku SDS-a. Što možemo očekivati od suđenja? Hoće li na površinu izaći inkriminirajuće informacije o pripadnicima hrvatskih političkih elita? Hoće li, slikovito rečeno, ispadati kosturi iz ormara?
Podsjetimo, Perkoviću se sudi zbog ubojstva Josipa Đurekovića 1983. godine. U službenoj optužnici njemačko državno odvjetništvo napominje da je ‘optuženi od 1979. do 1985. bio šef odjela za ‘neprijateljsku emigraciju’ jugoslavenske tajne službe u Zagrebu’ . Ovako opisuje tijek događaja po spisima optužnice: ‘Vjerojatno je u proljećem 1982. dobio nalog od nadređenog – posebno progonjenog Zdravka Mustača – planirati i izvršiti ubojstvo jugoslavenskog opozicijskog emigranta Stjepana Đurekovića u Saveznoj Republici Njemačkoj. S tim je ciljem optuženi stupio u kontakt sa svojim doušnikom Krunoslavom Pratesom, koji je bio blizak s Đurekovićem i imao je njegovo povjerenje. Nakon što je doušnika informirao o namjeri atentata na Đurekovića, dogovoreno je da se on izvrši u P.-ovoj garaži u Wolfratshausenu, koju je Đureković povremeno koristio kao tiskaru.’ Prates je već osuđen na doživotni zatvor za Đurekovićevo ubojstvo. Perkovića se u optužnici opisuje kao osobu koja je ubojicama dala ključeve od Pratesove garaže. 
Jurčević: Slučaj Đureković samo trag koji vodi do saznanja o mračnoj pozadini
Prof.dr.sc. Josip Jurčević, čija je stručna specijalizacija suvremena hrvatska povijest, prošle je godine izdao knjigu ‘Slučaj Perković: Spašavanje zločinačke budućnosti’. Knjiga je izdana usred sukoba Hrvatske s Europskom komisijom i drugim značajnim europskim čimbenicima, poput njemačke kancelarke Angele Merkel, oko donošenja kontroverznog zakona kolokvijalno nazvanog Lex Perković, koji je treba onemogućiti Perkovićevo izručenje. Zakon je kasnije revidiran. Jurčević na kraju knjige predviđa što bi se moglo dogoditi tijekom i nakon suđenja.
5704.jpg
‘Prastara izreka kaže da je znanje moć. Ova se izreka na poseban način potvrđuje u slučaju Lexa Perković jer Perković i njegove tajne službe raspolažu s teškim podacima koji su pogubni za golemi dio upravljačke strukture koja je svoju moć preselila iz jugoslavenskog komunizma u demokratsku Hrvatsku. Između ostaloga, riječ je o podacima koji svjedoče o zločinačkoj ćudi komunističkoga režima pri čemu se samo jedan dio odnosi na ubojstva hrvatskih iseljenika. 
Naime, još se više radi o staroj zločinačkoj strukturi koja je sa svojom zločinačkom ćudi preplavila i novu hrvatsku državu. Stoga se bitka za spašavanje Perkovića i kompanije prvenstveno vodi kako bi i nadalje ostali prikriveni mnogobrojni zločini koje struktura moći čini već četvrt stoljeća i u samostalnoj Hrvatskoj.
Slučaj Đureković i druga ubojstva hrvatskih iseljenika samo su trag koji vodi do saznanja o mračnoj pozadini svega što se u Hrvatskoj događali i prije i poslije 1990. godine, a namjerava se nastaviti i u budućnosti. Na taj način se može reći kako u slučaju Lexa Perković ne pada gusti snijeg da prekrije brijeg, nego da zločincima svih vrsta prikrije trag.’
Profesor Jurčević u nastavku govori o nerazjašnjenim ubojstvima poslije 1990., Ini, mogućim sukobima interesa u poslovima obitelji ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić i premijera Zorana Milanovića, tajnim računima u švicarskom Zugu, ‘ubijanju’ Plive… Hoće li inkriminirajuće informacije iznesene na suđenju Perkoviću najesen potresti Hrvatsku? 
Peratović: Mustač i Perković mogli bi se međusobno optuživati
Željko Peratović, glavni urednik portala 45lines, od početka prati slučaj Perković. 
– Tužiteljstvo se dobro pripremilo. Prema mojim saznanjima, prikupilo je još relevantnih dokaza i svjedoka. Teze koje je obrana nudila – da je to sve namješteno, da je Sindičić dao lažni iskaz – to je palo u vodu. Ako dođe do spajanja optužnica možda će doći do situacije da Mustač i Perković jedan drugog terete. Potvrdit će se dosadašnja saznanja koja su bila navedena u presudi Pratesu i okolnosti samog ubojstva, ali dat će nam i još bolji uvid u to kako je sustav funkcionirao – kaže nam Peratović.
Naš sugovornik kaže da njemački istražni organi, prema njegovim informacijama, obrađuju još najmanje 10 slučajeva ubojstava hrvatskih emigranata. Problem je u tome što bi za proširivanje optužnice, kaže Peratović, Nijemci morali tražiti hrvatsku suglasnost koju vjeruje da ne bi dobili. 
– Nijemci bi stoga mogli Udbu okarakterizirati kao zločinačku organizaciju čime Perković i Mustač ne bi mogli biti izravno optuženi, ali sigurno bi bili navedeni kao sudionici. Time bi i svi drugi pripadnici tadašneg SDS-a, sudionici kaznenih djela, mogli biti obuhvaćeni optužnicom – vjeruje Peratović.
Odvjetnik Gizele Đureković: Otkrit će se dosta
Siniša Pavlović odvjetnik je Gizele Đureković, supruge ubijenog Stjepana. Njegovoj je stranci uvažena žalba te će gđa Đureković imati ulogu oštećene strane sutužiteljice u postupku. On vjeruje da se inkriminirajuće informacije mogu očekivati, ali da neće ići toliko u širinu da bi se mogli saznavati novi detalji kriminala u Ini, Plivi… 
– Koliko će se otkriti tko stoji iza ove cijele priče? Vjerujem da će se otkriti dosta. Radi se o optuženicima koji su bili u samom vrhu Udbe i bili su u direktnom kontaktu sa politikom koja je upravljala i nadgledala djelatnostima obavještajaca. Vidjet ćemo koliko toga će izaći na površinu tijekom suđenja. To jednim dijelom ovisi o optužbi, odnosno njemačkom saveznom tužitelji, a malim dijelom i o nama – kaže nam Pavlović. Od suđenja očekuje da se sazna što se dogodilo, tko je odgovoran i da krivac bude kažnjen.
Pavlović upozorava i na dezinformacije koje u posljednje vrijeme kruže hrvatskim medijima.
– Jedna je da je Perkovića u zatvoru posjetila kćer. On nema kćer. Druga je da Zdravko Mustač ne može biti osuđen strogo koliko Perković. On je optužen za istu stvar kao i Perković, njihova pravna kvalifikacija je jednaka. Dakle, pravna je besmislica da ne može biti kažnjen jednakom kaznom kao i Perković. Tko je došao na ideju da to pusti u javnost i zašto je nejasno, ali je naprosto bedasto. 
U ovom trenutku još se uvijek ne zna hoće li suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, bivšem šefu SDS-a, biti spojena. Kako neslužbeno doznajemo, vjerojatnost za to je velika. 

Datum objave: 21.08.2014.