Bio je to poklič koji je obranio Šibenik, a dogodio se petog dana bitke za hrvatski kraljevski grad. Prilikom slavnog obaranja dva aviona JNA Filip Gaćina uzviknuo je ‘Obadva, oba su pala‘ i ušao u legendu.

”Obadva,  oba su pala! ‘ zagrmio je svom silinom mladi šibenski branitelj Filip Gaćina tog 21. rujna 1991. promatrajući padanje zrakoplova JNA na nebu iznad Šibenika. 

To se dogodilo peti dan bitke Šibenik. Oba aviona JNA  tipa jastreb tako su pala, a zaslužni su za to su hrvatski branitelji Goran Pauk i Neven Livajić. 

Gaćina je tog dana punio top Gorana Pauka, a vidjevši da avioni padaju, s iskrenim je oduševljenjem samo uzviknuo riječi koje su mu zauvijek donijele legendarni status.

Sve to je snimio Ivica Bilan i tako je nastala jedna od najpoznatijih snimki iz Domovinskog rata. Kultna snimka isti dan prikazana je na HRT-u te je izazvala opće oduševljenje i euforiju.

Ona predstavlja svojevrsnu prekretnicu Domovinskog rata kao jedna od prvih značajnih pobjeda nad tehnički znatno nadmoćnijim neprijateljem. Taj uzvik i danas ima posebno mjesto u sjećanju hrvatskog naroda. Glas tog mladića postao je otpor srpskoj agresiji.

Gaćina preživio je cijeli Domovinski rat, da bi na 19. rujna 1998. godine poginuo u miru prilikom razminiravanja terena od eksplozivnih sredstava kao zaposlenik postrojbe za razminiravanje “Mungos.” U polju smrti nagazio je na protupješačku minu PROM-2. Da tragedija bude veća, to razminiranje je trebao biti posljednji pirotehničarski teren.

– Bio je petak i iz Zagreba su mu naredili da se u ponedjeljak javi u bazu, da će ubuduće raditi u uredu i određivati tko će ići na koji teren. Bilo je to unapređenje jer je nekoliko puta bio pohvaljen. Drugi dan, u subotu oko 11 sati poginuo je u razminiranju kraj Novigrada – ispričala je svojedobno za 24sata Filipova majka Luca te istaknula da je Filip  u rat otišao dobrovoljno. I Mungosima je pristupio dobre volje i otvorena srca.

– Tijekom rata su nas pokrali, uzeli nam iz kuće sve što smo imali. Vino, pršute, traktor, Filipov motor. Nikad nismo doznali tko je to napravio. Kad mi se sin vratio iz rata, nije bilo nikakvog posla i među prvima se priključio Mungosima. Radio je to nekoliko godina, sve dok nije poginuo – kazala je Luce.


Autor: CroExpress Datum objave: 21.09.2022.